Danmark møtte Serbia i åpningskampen sin i VM 2023 Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Danmark til semifinale - møter Norge

Det blir et klassisk nordisk oppgjør når Danmark og Norge møtes i semifinalen i håndball-VM på fredag. Det ble klart etter at Danmark slo Montenegro onsdag.

Kampen startet med at danskene dro ifra, men Montenegro kom seg raskt og etter tre raske scoringer var de i ledelsen.

Utover den første omgangen fulgte lagene hverandre tett, men mot slutten av de først 30 minuttene fikk Danmark karret seg til en luke på tre mål og ledet 13-10 til pause etter en omgang med to meget gode forsvar.

tter hvilen våknet Sandra Toft for alvor i det danske målet. Samtidig begynte det virkelig å sitte i det danske angrepet. På ti minutter ble 13-10 til 21-14 og det så veldig lovende ut for danskene.

Så stoppet det litt opp i en seks minutters tid der det tok lang tid før neste danske scoring. Til slutt sørget Sarah Iversen for en ny dansk scoring og 22-17 i Jyske Bank Boxen rundt 13-14 minutter før slutt.

Men Montenegro ga seg aldri og tok stadig innpå med en scoring i ny og ne. Plutselig skilte det kun to mål med åtte og et halvt minutt igjen på stillingen 22-20.

Danskene slet virkelig i angrep i denne perioden, men så satt først Anne Mette Hansen inn 23-20, før Emma Friis satt inn 24-20 og Montenegro måtte ta en timeout.

55:30 ut i kampen får så Louise Katharina Burgaard et frikast etter en hånd i ansiktet. Dommeren mener dog det er filming og nøyer seg med frikast. Det så ut til å tenne Burgaard som i angrepet etter banket inn 25-21.

Montenegro er dog et lag som aldri gir seg og plutselig sto det 25-23 etter at Jelena Despotovic satt inn en scoring og Dijana Mugosa sørget for neste med to minutter igjen i Herning.

Så ble det avgjort. Toft sørget for en viktig redning før Danmark kontret i åpent mål. Fra midtbanen sørget Kristina Jørgensen for 26-23-scoringen med drøye minuttet igjen. Dermed var nok mye gjort.

Til slutt endte det med en dansk 26-24-seier foran de over 11,000 tilskuerne i Jyske Bank Boxen onsdag kveld. Dermed blir det nordisk oppgjør mellom Danmark og Norge i semifinalen fredag kveld. Kampstart blir klokken 17:30.

Sandra Toft ble kåret til banens beste spiller med 41 i redningsprosent, mens Dijana Mugosa ble kampens toppscorer for Montenegro med seks scoringer. Emma Friis og Anne Mette Hansen ble danske toppscorere med fem mål hver.

I den andre semifinalen møtes Frankrike og Sverige, etter at Sverige slo ut Tyskland tidligere onsdag.

Sportskollektivet og Kvinneidrett.no er på plass med kamera i Herning fra fredag og vil fra da dekke resten av mesterskapet med bilder og intervjuer.