Amanda Andradóttir på cupfinalebanketten etter å ha tatt cupgull med Vålerenga i 2021. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Vakker norsk-islandsk assist i islandsk seier

Island fortsetter å imponere i SheBelieves Cup 2022. Med 2-1-seier over Tsjekkia venter finale mot vertsnasjon USA i Texas. En norsk-islandsk jente var sentral i mandagens seier.

Amanda Jacobsen Andradóttir (18) er født og oppvokst i Molde med norsk mor og islandsk far, men da hun var fem år gammel flyttet de til Island og Reykjavik. Der begynte hun å spille for Knattspyrnufélagið Víkingur før hun gikk videre til Valur. Etter det ventet et par år i dansk serie med henholdsvis Fortuna Hjørring og Nordsjælland, så gikk turen videre til Vålerenga, hvor hun blant annet scoret årets mål i Toppserien 2021.

Se målet HER

I vinter ble det så klart at hun flytter på seg etter fjorårets cupgull med Oslo-laget. Nå spiller hun i svenske Kristianstads.

Hun har gått gradene på islandske aldersbestemte landslag, men i sommer ble hun kalt inn på J19-landslaget til Norge. Der var hun med på én samling på Lillestrøm og var blant de bedre spillerne, men etter at Island tok henne med på A-landslaget i høst er det der hun har spilt. Så langt har hun tre offisielle A-landslagskamper for islendingene og en rekke treningskamper.

Hennes A-landslagsdebut kom hjemme mot Nederland da hun kom inn på overtid i 0-2-tapet. Etter det har det blitt to kamper til og hennes første 90-minutter kom hjemme mot Kypros. Da ble det en solid 5-0-seier hvor Andradóttir fikk med seg en assist og var en av banens klart beste spillere. Det ble også tatt opp i studiosendingen til den islandske TV-kanalen RÚV.

Assist

Nå er hun med til USA hvor Island spiller SheBelieves Cup mot New Zealand, Tsjekkia og USA. I den første kampen ble det 1-0-seier mot New Zealand, mens det mandag ble 2-1 over Tsjekkia.

Mot Tsjekkia leverte Andradóttir (drakt nummer 16) en nydelig assist på 1-0-scoringen. Se assisten i videovinduet under (fem sekunder inn i videoen):

Saken fortsetter under annonsen.

[annonse]
Nå leder laget turneringen og vinner det hele med uavgjort eller seier mot USA i den siste kampen natt til torsdag. USA på sin side står med én uavgjort og én seier, og er avhengig av å slå Island i den kampen.

Kjemper om VM-plass

Islandsk kvinnefotball er virkelig i dytten om dagen og de utfordrer de beste. I VM-kvalifiseringen ble det riktignok et 0-2-tap for Nederland hjemme, men det var etter en relativt jevn kamp. Nettopp Nederland har gått på to uavgjortkamper mot Tsjekkia, men leder likevel med to poeng på Island. Det riktignok med én kamp mer spilt.

Vinner Island og Nederland alle sine kamper frem mot 6. september blir det en ren gruppefinale mellom Nederland og Island i Nederland. Vinneren går til VM, mens med uavgjort er det i så fall Island som tar seg videre (så lenge begge har vunnet alt før den tid). Nummer to i gruppa skal spille playoff.

Tabellen i VM-kvalifiseringen:

Skjermdump: UEFA.com

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.