Cathinka Tandberg - Norge og Linköping Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
Nyttårskalender - Luke 5

Tandberg om 2023: –⁠ En barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse

Cathinka Friis Tandberg (19) har hatt et 2023 med stor suksess etter overgangen fra Lyn til Linköping. Hun ble toppscorer i Damallsvenskan og fikk sin A-landslagsdebut på Ullevaal Stadion. Vi oppsummerer året med 19-åringen.


Etter 55 Toppseriekamper for Lyn flyttet Tandberg østover til Linköping og Sverige foran 2023-sesongen. Der har det blitt enorm suksess i hennes første sesong utenfor Norges grenser.

Tanbrg i aksjon for Lyn i 2022-sesongen hjemme mot Vålerenga. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– Har utviklet meg veldig

Etter kun fem mål for Lyn på 55 kamper, har hun etter 26 seriekamper scoret hele 19 mål i Damallsvenskan. Med det ble hun også toppscorer i den svenske serien.

– Jeg har utviklet meg veldig. Jeg tror aldri jeg har utviklet meg så mye på så kort tid før. Jeg har tatt store steg både på og utenfor banen, og man har blitt en mer voksen person. Så har man fått møtt litt annen motstand og det har bare gjort meg godt og gjort meg bedre, så det har vært veldig bra, sier Tandberg til Kvinneidrett.no.

Cathinka Tandberg varmer opp på Ullevaal. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– Jeg begynte å gråte

Prestasjonene i Sverige gikk heller ikke upåaktet hen. Fungerende landslagssjef, Leif Gunnar Smerud, tok nemlig med seg Tandberg i A-landslagstroppen foran oppgjørene mot Frankrike i slutten av oktober. Når Tandberg fikk den beskjeden begynte tårene å trille av glede og stolthet.

– Jeg begynte å gråte, så ringte jeg mamma og pappa. De var egentlig bare kjemperørte og stolte. Nei det var en utrolig følelse, sier hun når vi spør hvordan det var å få beskjeden om at hun skulle være med.

Da hun kom på samling samlet nervene seg opp, men hun ble fort beroliget.

– Man var veldig nervøs og hadde høye skuldre før man kom, men med en gang man kom inn på det hotellet, så tok alle jentene, trenerne og støtteapparatet meg godt i mot. Det var egentlig veldig fint og nå føler jeg meg ganske komfortabel her, og det er deilig.

Cathinka Tandberg i aksjon for A-landslaget hjemme mot Frankrike i 2023. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– En barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse

Og på Ullevaal Stadion var det ikke noen kasteball som sto på motsatt side. Det var nemlig Frankrike som kom på besøk, og Tandberg fikk sin landslagsdebut da hun kom inn etter 80 minutter for Sophie Roman Haug.

– Det var en barndomsdrøm som fikk i oppfyllelse egentlig. Man har drømt om det siden man begynte med fotball, så jeg fikk frysninger når jeg fikk vite at jeg skulle på. Jeg har alltid drømt om å spille på Ullevaal og nå fikk jeg gjøre det som 19-åirng. Det er noe jeg ikke hadde trodd, men jeg har jobbet så hardt for det, så det er veldig stort, sier hun om debuten sin, som dessverre endte med 1-2-tap for de franske jentene.

Cathinka Tandberg i aksjon for A-landslaget hjemme mot Frankrike i 2023. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– Elsker det

Og debuten kom foran 9 062 tilskuere på Nasjonalarenaen i hjembyen Oslo.

– Jeg har jo sittet på tribunen selv, så jeg vet hvordan det er å sitte der. Man hører mye lyd og man merker at det er mye folk, men jeg elsker det. Jeg liker å spille foran mye folk, så det er veldig gøy.

Og nå skal Tandberg jobbe videre mot nye drømmer. Hun håper å kunne få flere muligheter på A-landslaget i fremtiden.

–  Det er selvfølgelig stort å ha vært med. Det er noe man bare har drømt om og nå gikk drømmen i oppfyllelse, så nå jeg skal fortsette å jobbe på, sier hun avslutningsvis overfor Kvinneidrett.no.

Cathinka Tandberg jubler for norsk scoring mot Spania i J19-EM-finalen 2022. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.