Arkivbilde: Fra Grei mot Klepp tidligere i 2023. I 2024 blir begge å finne i 2.divisjon. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Slik er innstillingen på ny seriestruktur i kvinnefotballen

1. divisjon og 2. divisjon skal endres de neste to årene. Det er innstillingen fra Seriekomiteen.


Først vil 2. divisjon 2024 bli endret fra to avdelinger med 14 lag til tre avdelinger med 10 lag. Dette fører til en økning på to lag og det er bekreftet at Amazon Grimstad og Nanset blir tilbudt plassene. Amazon Grimstad har allerede sagt at de kommer til å takke ja til plassen og det antas at også Nanset vil takke ja til plassen.

Videre er det innstilt at 2024-sesongen fungere som et overgangsår for 2.divisjon og 1.divisjon. Det da de ønsker 12 lag i 1. divisjon og to avdelinger med 12 lag i 2. divisjon.

Det betyr i så fall at følgende blir gjeldende i 2. divisjon 2024:

Vinner av hver avdeling rykker opp, mens den andreplassen med flest poeng spiller kvalifisering mot niendeplassen fra 1. divisjon hjemme/borte. Videre blir det nedrykk for sisteplassen i hver avdeling. I tillegg vil det arrangeres kvalifisering mellom niendeplassene i 2.divisjon om å beholde plassen. Vinneren av denne kvalifiseringspuljen holder plassen, mens de to andre rykker ned.

Arkivbilde. Foto: Andreas Kristoffer Berge

Råkjør fra 3. divisjon
Dette igjen fører til at 2.divisjon da står med 23 lag. Dermed skal kun ett lag rykke opp fra 3.divisjon i 2024. Det fra de 106 lagene som befinner seg i 3. divisjon vil få en heftig kamp om opprykket.

Hvordan kvalifisering for dette vil bli er usikkert, men med det foreslåtte oppsettet med overgangsår for å kutte i 2025, så har det dermed en sterk påvirkning for lag nedenfra.

Fra 2025
Fra 2025 skal følgende gjelde for 2. divisjon:

To avdelinger à 12 lag. Avdelingsvinnerne rykker opp i 1. divisjon. Lag nr. 11 og 12 i hver avdeling rykker ned i 3. divisjon. Lag nr. 2 i hver avdeling spiller
kvalifiseringskamp hjemme/borte etter trekning. Vinner av kvalifiseringsspill spiller nytt kvalifiseringsspill hjemme/borte mot nr.10 i 1. divisjon om plass i neste års 1. divisjon.

Arkivfoto. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Nytt kvaliksystem til Toppserien
Fra 2025 innføres det så et nytt kvalifiseringssymstem for opprykk mellom 1. divisjon og Toppserien. Dette er nytt i kvinnefotballen, men kan sammenlignes noe med herresiden fra Obos-ligaen til Eliteserien.

Nummer 1 i 1. divisjon går rett opp og bytter plass med sisteplassen fra Toppserien. Videre spiller fjerdeplassen i 1. divisjon kvalifiseringskamp hjemme mot femteplassen i 1.divisjon. Vinneren av den kampen spiller bortekamp mot lag tredjeplassen, før vinneren av den kampen spiller bortekamp mot lag andreplassen. Vinner av den kampen spiller kvalifiseringskamper, hjemme og borte etter trekning mot niendeplass i Toppserien om hvem som skal spille i vår øverste divisjon.

Samtidig vil ellevte- og tolvteplassen rykke ned fra 1.divisjon, mens tiendeplassen spiller kvalifisering mot en vinner av kvalifiseringsspillet i 2.divisjon om spill i 1. divisjon.

Arkivbilde. Foto: Mikal Lindøe

Anbefales å beholde ti lag
I Toppserien anbefales det å beholde ti lag med trippel serie som det var i 2023, selv om de i anbefalingen sin vurderer åtte lag med dobbelt seriespill som det beste for helheten i norsk kvinnefotball.

Dette basert på et vurderingsskjema utvalget har jobbet etter.

2. lag
Rekruttlag anbefales også å videreføre dagens virkning der rekruttlag fra Toppserielag kan spille i 2. divisjon og ikke kan rykke opp, mens rekruttlag fra 1. divisjon må befinne seg i 3. divisjon eller lavere.

LES HELE INNSTILLINGEN HER

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.