Poengdeling i Vestlandsderbyet på Brann Stadion

Bodø/Glimt tapte, Molde spilte uavgjort og Viking vant. Dermed var utgangspunktet klart for Brann foran kampen mot Haugesund.

Etter en ganske turbulent Brannuke var det endelig klart for kamp mot Haugesund lørdag kveld.

Resultatene i hovedrunden betød at et poeng ville være nok for Brann til å beholde andreplassen i Eliteserien. Med tre poeng kunne de knappe inn enda flere viktige poeng på på Bodø/Glimt i gullkampen.

Sivert Heltne Nilsen har tatt turen over til skotske Aberdeen, og overlater kapteinsbindet til Fredrik Pallesen Knudsen. Før kampstart ga han en enkel og tydelig teamtalk.

– Jeg tenker vi bare kjører full intensitet. Det er det vi har og det er det vi kan. Holde på ballen, spille dem lave. Fullt trøkk, fullt på Brannfotball og bare smelle til i hver j**** duell. Også kose oss som f***, sa kapteinen energisk.

Åpningsminuttene forløp uten særlig dramatikk, men Brann lyktes etter hvert bedre og bedre med å følge kapteinens instrukser.

Etter tretten minutter kom hjemmelaget til kampens første skikkelig store sjanse. Først var Emil Kornvig frempå med hodet fra nært hold, men headet på Haugesund-keeper Egil Selvik. Situasjonen endte i corner, som resulterte i enda en Brann-mulighet, da kaptein "Palle" headet mot lengste, men Selvik var nok en gang på plass og gjorde en god redning.

Etter dette våknet også bortelaget skikkelig. Bursdags"barnet" Sebastian Tounekti, som fylte 22 år lørdag, var i hovedrollen to ganger på kort tid. Først da han kom til en ganske farlig avslutning etter et godt løp, men Brann-keeper Matias Dyngeland var med på den og fikk reddet med foten. Ikke lenge etter var Tounekti på farten igjen, og satt denne gang ballen i stolpen fra kloss hold.

Etter tjue minutter gjorde banens dårligste et innhopp. Det var en radiostyrt bil, med en røykboks festet til seg. Dermed måtte kampen stoppes og det tok hele et og et halvt minutt før en funksjonær nærmet seg bilen.

Stoppet i spillet gjorde at energien som hadde vært i kampen i minuttene før, forsvant i resten av den første omgangen. Det var Brann-trener Eirik Horneland ikke særlig fornøyd med.

– Vi ønsker tempo i kampene. Jeg føler vi har litt fart i kampen (på det tidspunktet), og så syns jeg bilen ble stående lenge, sa han til TV 2 etter kampen.

Lagene skapte riktignok noen få sjanser i siste halvdel av første omgang. Ikke lenge før halvtimen var spilt prøvde Niklas Castro seg med et lavt skudd fra rundt 16 meter, som havnet like utenfor stolpen.

Og det var Brann som hadde det spillemessige overtaket. En TV-grafikk etter 35 minutter viste at de hadde hele 73 % av ballinnehavet. Men som trener Eirik Horneland sa til TV 2-reporter Lars Magnus Røys etter kampslutt ble det for stillestående og for lite ballbevegelse.

Den radiostyrte bilen som førte til at kampen ble stoppet etter 20 minutter var en VAR-protest. Og syv minutter ut i andre omgang ble nok misnøyen mot VAR enda større blant Brannfansen. Først fikk Andreas Bærtelsen rødt kort for å ha revet Niklas Castro overende inne i 16-meteren. Det ville naturlig nok også gitt straffespark til Brann. Men VAR kom inn, sjekket situasjonen, og fant ut Castro sto hårfint i offside i forkant av situasjonen. Dermed endte det med verken rødt kort eller straffe.

Etter en knapp time byttet Brann ut Sander Kartum og Aune Heggebø, mens Ulrik Mathisen og Bård Finne kom inn.

Og bare få minutter senere gjorde også gjestene et bytte: Anton Logi Ludviksson kom inn for Troy Engseth Nyhammer.

Ikke lenge etterpå pådro gjestenes assistenttrener, Paul Farstad, seg et gult kort, tilsynelatende for å ha protestert for kraftig på en avgjørelse.

Så måtte gjestenes keeper i aksjon ved et par anledninger. Først, etter 67 minutter måtte Selvik trå til etter at Ulrik Mathisen prøvde seg med hodet fra en corner. Men Selvik var nok en gang på plass og fikk slått ballen i stolpen.

Deretter skjedde det et viktig bytte for Brann. Thore Pedersen ble byttet ut, mens Magnus Warming kom inn. Og Warming var glohet allerede de første minuttene etter at han entret banen.

Først fikk dansken servert et forsøk på en stikker fra Bård Finne. Den ble litt for lang, men det var bare såvidt at Egil Selvik i Haugesundmålet fikk snappet den foran beina på Warming.

Så, etter 71 minutter, kom scoringen for hjemmelaget etter flere minutter med godt spill. Innbytter Warming satt en lav avslutning mot lengste hjørne og sørget for 1-0 med sitt første mål i Eliteserien denne sesongen. Da kunne "Gullet ska hem" runge fra flesteparten av de 15.757 på tribunen.

Men lykken skulle ikke vare evig. Nærmere bestemt varte den i 13 minutter før Haugesund fikk utlikningen på litt heldig vis. Et frispark ble slått inn i feltet. Der sto Branns Japhet Sery Larsen og scoret med en heading han kunne vært veldig stolt av dersom den hadde kommet i motstatt ende av banen. Men den gikk altså inn bak lagkamerat Matias Dyngeland.

– Pissedårlig, var danskens knallharde dom over egen prestasjon i den situasjonen.

Trener Eirik Horneland var derimot ikke like hard i sin vurdering:

– Det er ingen intensjon. Han kommer inn og treffer ballen feil. Det er sånn som skjer, sa treneren til TV 2 etter kampen.

På overtid fikk Brann et par muligheter til. Først trodde Emil Kornvig at han hadde skaffet corner. Han ble derimot feilaktig avblåst for offside, i en situasjon VAR ikke myndighet til å gripe inn i ettersom det offsiden ikke skjedde i forbindelse med et mål.

Fire minutter inn i den tillagte tiden kom innbytter Bård Finne alene på bakerste stolpe, men som så mange ganger ellers i kampen var Haugesund-keeper Egil Selvik meget god og fikk reddet.

Dermed var det vel fortjent at Selvik ble kåret til banens beste i en kamp som endte 1-1.

Selvik er på utgående kontrakt og kan snakke med andre klubber. Det virket ikke å bekymre trener Sancheev Manoharan nevneverdig.

– Det er sportssjefen som har ansvar for sånt. Men så lenge han er her så bruker vi ham. Og den dagen han skal videre så ønsker vi ham hell og lykke, sa Manoharan til TV 2 etter at kampen var over.