Bryne og Haugesund er to av klubbene som spiller i den nye 2.divisjonen. Foto: Mikal Lindøe

Ny nasjonal serie ser dagens lys

Denne helgen møtes klubbene i den nye nasjonale 2.divisjonen i Oslo for ferdigstille teminlisten med kamptidspunkt. I tillegg kommer klubbene med en del spørsmål til NFF som de ønsker å få svart ut i løpet av disse to dagene.


Det er gjort store grep og en klar spissing av den norske seriemodellen på kvinnesiden. 2023 blir det første året med en spisset andredivisjon på kvinnesiden, og 28 lag har fått plass i de to avdelingene som er satt opp.

Inndelingen avdelingene har skapt noe tilbakemelding om en viss skjevhet i styrke på lagene, der flere har nevnt at 2.divisjon 1 virker sterkere enn avdeling 2. Det som derimot det har kommet mest tilbakemeldinger om er reisestøtte og kostnadene med å spille i den nye divisjonen.

En ny fotballhverdag
For klubbene som er klare for denne divisjonen vil mange lag merke at det kommer til å bli en helt ny hverdag. For enkelte lag kommer antall kamper i serien til å bli doblet i forhold til sesongen i fjor. Med 14 lag i hver avdeling skal det spilles hele 26 runder. I tillegg skal en få plass til NM kamper. Det betyr at mange av klubbene og spillerne vil oppleve en annen hverdag i forhold til fotballen. De fleste klubbene vi har snakket med kan forsikre oss om at spillerne er spente å klare, men noen har uttrykt bekymring for det antallet kamper lagene skal spille. Mange av disse spillerne er skoleelever, noen må si opp ekstrajobber som student og tidsbruken øker dramatisk er bekymringen vi hører.

Foto: Thomas Karlsen, Sportskollektivet
Fra ledersiden er det resisestøtten som er den store bekymringen. Tallene NFF har kommet med i forhold til det klubbene mener er den reelle kostnaden på disse reisene står ikke i samsvar. Redaksjonen vet at minst to klubber har skrevet til forbundet om dette og de forventer å få noen svar på bekymringene denne helgen. Det samme gjelder også muligheten til å gjennomføre reise tur/retur på samme dag. Tilskuddet fra forbundet er lagt opp til at klubbene skal klare dette slik vi har skjønt det, slik at ekstra overnattinger ikke støttes.

Her kommer det inn mange ulike faktorer. Da vi snakket med Bjørnevatn, så kunne de fortelle at klubbene fra Oslo-området kunne fly tur-retur Kirkenes samme dag. For de så måtte de trolig flere ganger fly til kamp fredag, spille kamp lørdag og retur tidlig søndag. Dette skyldes at flyavgangene ikke gjorde noe annet mulig. Andre klubben i nord har uttrykt den samme bekymringen. Dermed har utgiftene skutt i været. Sistnevnte klubb har utgifter med borteturene som er dobbelt som store som det NFF har lagt til grunn.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
Irritasjon over innskudd
De fleste vi har snakket med har også stilt spørsmål med at klubbene på damesiden i 2.divisjon kun betaler inn 55.000 til en reiseutjevningskasse, mens lagene i 2.divisjon menn betaler 110.000. Det har fått flere til å stille det retoriske spørsmålet om det er billigere for kvinner å fly enn menn. De samme stemmene  poengterer også at hadde en doblet innskuddet, så hadde det vært enklere å få til en mer reell dekning av utgiftene til klubbene.

Klubbene i avdeling 1 har i hovedsak fortalt oss at de kommer til å bruke buss til kamper. Noen kamper krever fly eller overnatting, men med brorpartene av lagene langs kysten fra Arendal opp til Molde, samt Tynset og Tiller, samt Oslo-lagene Frigg og Vålerenga 2.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
I den andre avdelingen strekker lagene seg fra Larvik og Nanset i sør helt opp til Lakselv med Porsanger. Dermed er det lange avstander for klubbene. Det er Bossmo/Yttern som er estimert av NFF til å ha den høyeste kostnaden i 2.divisjon denne sesongen med et beløp rett i underkant av 600.000. LSK 2 er de som er estimert til å den laveste resisekostnaden til like under 280.000.

En bekymring før møtet
Noen av klubbene har fortalt oss at de har en bekymring for kostnadene blir så høye at det knekker økonomien til klubben. De kan muligens klare å finne pengene i år, men er det noe laget kan klare på lenger sikt?

I tillegg er det en bekymring spesielt fra lagene i nord om å spille kamper i november. Været kan være lunefullt mange steder i dette langstrake landet, slik at når sesongen trekker ut så lenge som det i år er lagt opp til, så kan det by på en utfordring for flere lag.

Foto: Thomas Karlsen, Sportskollektivet
Norsk Ligafotball
For en liten uke siden dukket det opp en stillingsannonse med NFF som arbeidsgiver. Den hadde "Kommersiell rådgiver for Norsk Ligafotball" som tittel. Leser man annonsen, så er Norsk Ligafotball tiltenkt å være interesseorganisasjonen for lagene i 2.divisjon kvinner slik redaksjonen skjønner utlysningen. 

Da vi spurte klubbene om de kjente til dette, så var dette ukjent for disse. Redaksjonen regner med at det vil komme mer opplysning gjennom de to dagene lagene skal være samlet. At det er viktig at 2.divisjon kvinner får et talerør og ikke minst noen som jobber for bedre betingelser for klubbene som spiller i denne avdelingen tror vi er rett vei å gå.

 





Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

kvinneidrett