Norge kunne igjen juble for EM-gull. Her fra en tidligere kamp. Photo: Sasa Pahic Szabo /EHF/kolektiffimages

Norge tok EM-gull igjen

Norge slet i 50 minutter, men så utnyttet de danske feil og kunne juble for sitt niende EM-gull.

Danmark storspilte nemlig til tider og spilte regelrett Norge ut av hallen underveis. Anført av Louise Katharina Vinter Burgaard, Sandra Toft og Emma Cecilie Uhrskov Friis ledet Danmark med 15-12 til pause, i en omgang der Norge slet med å løse danskenes spill. Det var kun Nora Mørk på det norske laget som gjorde at Norge ikke var lenger bak.

Utover andreomgang økte danskene ledelsen, men mot slutten satt det for Norge. Danskene gjorde enkle feil, dommerduoen hadde noen merkelige avgjørelser, mens Katrine Lunde kom inn å sto en kjempekamp i mål. Det utnyttet de norske jentene og etter 50 minutter kom Norge ajour, mens 53 minutter ut i kampen ledet Norge for første gang.

Ledelsen holdt de inn de siste minuttene og dermed kunne Norge juble for EM-gull for niende gang med 27-25-seier.

Norges beste spiller i finalen: Nora Mørk
Danmarks beste spiller i finalen: Emma Friis

Se Norge løfte trofeet:

Se dette innlegget på Instagram

Et innlegg delt av EHF EURO (@ehfeuro)

Danmarks første på 18 år

Danmark tok sin første EM-medalje på 18 år. Sist EM-medalje kom da Norge slo Danmark 27-25 i EM-finalen i Ungarn i 2004. Sist EM-gull kom i 2002 da danskene slo Norge 25-22 i EM-finalen på hjemmebane.

Norge og Danmark har for øvrig møtt hverandre i fem EM-finaler der Norge har vunnet tre og Danmark to. De har også møttes i én VM-finale tilbake i 1997. Den gang vant Danmark 33-20 og dermed står det 3-3 i antall finaleseire innbyrdes.

Montenegro tok for øvrig bronsemedaljen etter 27-25-seier over Frankrike i et tett og spennende oppgjør som ikke ble avgjort før etter ekstraomganger.

Neste år er det VM i Danmark, Sverige og Norge. Norge er tittelforsvarere, mens danskene tok VM-bronse i fjor.

Danske Emma Friis var Danmarks beste spiller. Hun satt fem av seks forsøk, mens defensivt leverte hun en kjempekamp da hun stadig hindret norske muligheter. Hun sto også blant annet for finalens store prestasjon da hun satt ballen i mål fra omtrent død vinkel: