Det ble en dramatisk VM-semifinale i Jyske Bank Boxen. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Norge til VM-finale etter høydramatisk semi

Semifinalen mellom Danmark og Norge hadde absolutt alt. Etter to ekstraomganger sendte dog Henny Ella Reistad Norge til søndagens VM-finale med 0,2 sekunder igjen på klokka foran de 12,136 tilskuerne i Herning.

Danmark startet kampen klart best og kjørte over Norge de første syv minuttene. På stillingen 5-1 måtte Norge ta timeout, men det hjalp lite. Danmark beholdt momentumet og økte inn mot pause. Etter halvspilt kamp sto det nemlig 14-9 til danskene etter en oppvisning av forsvarsspill i verdensklasse, samtidig som målvakt Althea Reinhardt leverte 50 i redningsprosent.

Etter pause var dog rollene snudd om. Norge tok gradvis innpå og de første ti minuttene ledet Norge omgangen med 5-2, og hadde dermed kommet seg kun to mål bak. Det jevnet seg ut utover omgangen og Danmark ledet i 59 minutter før Norge for første gang tok ledelsen med 23-22.

Danmark fikk dog et straffekast i sluttsekundene og Kristina Jørgensen satt dermed inn 23-23 i Jyske Bank Boxen. Dermed klart for ekstraomganger.

I den første ekstraomgangen blir det to mål til hvert av lagene og dermed 25-25 før andre ekstraomgang. Der scorer Norge tre og Danmark to før det oppstår kaos i hallen. De får problemer i sekreteriatet og det gjør at Danmark blant annet mister elleve sekunder av et overtallsspill. Klokken ved igangsetting av spillet sto på 69,02, men så gikk det i ball. Danskene tok avkast tre ganger og klokka slet. Hver gang ble klokken kuttet med et par sekunder, noe som gagnet de norske jentene mer enn Danmark. Til slutt stilte de klokken tilbake til 64,13, mn det riktige ville vært 64,02. Danmark scoret i angrepet etter, men så dukket kampens store spiller opp.

Henny Ella Reistad var en gigant for de norske jentene og avgjorde kampen med 0,2 sekunder igjen med sin 15. scoring for kvelden. Det er ny scoringsrekord i en enkeltkamp av en norsk spiller.

Dermed kunne Norge juble for VM-finale, mens Danmark måtte gå skuffet ut av hallen.

I VM-finalen venter Frankrike, som Norge tapte mot i mellomspillet. De slo Sverige med 37-28 i den andre semifinalen.

Se reaksjoner under fra Stine Bredal Oftedal, Stine Skogrand og danskenes målvakt Althea Reinhardt.