Mille Aune under kamp mot Kolbotn borte. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball

Mille Aune: - En helt ny opplevelse

Mille Aune (19) gikk fra kamp i bunnen av tabellen med Klepp til å kjempe om gull og Champions League-plass med Sandviken. Hun trives nå godt i ny klubb og koser seg med måten Sandviken spiller fotball på.


– Det er jo en helt ny opplevelse og det er bare å ta inn alle øyeblikkene jeg kan, og lære av sånne viktige kamper som faktisk avgjøres der og da. Egentlig bare lære av denne typen kamper som vi har igjen, sier Aune til Kvinneidrett.no.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball

Positiv overgang

Den blide rogalendingen kom til Sandviken i august og fikk proffkontrakt med klubben. En proffkontrakt som strekker seg ut 2023-sesongen. Samtidig begynte hun på studier i Bergen, der hun nå studerer økonomi ved siden av fotballen.

– Det har vært en overgang, jeg må si det, men det har egentlig bare vært positive opplevelser så langt. Jeg har blitt veldig godt tatt i mot av gruppen og det er et annet nivå på trening, som gjør at jeg kan ta større steg og bli en bedre fotballspiller. Så langt har jeg bare positive opplevelser.

Aune startet med fotball i Viking, men foran 2020-sesongen meldte hun overgang til Toppserien og Klepp. Der ble hun fort en del av startelleveren og har tatt steg siden. 19-åringen kommer fra en fotballfamilie og lillesøster Helle spiller fortsatt på Viking, mens faren, Helge, er trener i Viking. I 2021 ble Aune en viktig spiller på Klepp, men da studiene skulle begynne valgte hun også å melde overgang til Sandviken. Der hadde hun flere kjente, samtidig som det ikke er for lang vei hjem. Det har hjulpet henne i starten.

– Det har egentlig gått veldig fint det å flytte. Jeg kjente jo et par som er fra Klepp, som Marthine (Østenstad), Elisabeth (Terland) og Tuva (Hansen). Så det var veldig greit å ha litt kjente fjes på laget og i tillegg går det overraskende fort om jeg vil hjem i løpet av en frihelg. Å ta den kjøreturen eller å ta et fly hjem til Stavanger går veldig fort. Så den overgangen der har egentlig gått ganske greit.

Det hun virkelig har fått kjenne på er selve tempoet på fotballen. Det er stor forskjell fra det hun var vant med.

– Det er veldig mye høyere tempo enn det jeg kanskje var vant til. Det gjør at jeg er nødt til å være mye mer skjerpa på trening. Jeg kan ikke miste fokus og det gjør at jeg utvikler meg som fotballspiller.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball

Liker spillestilen

Og Aune koser seg med spillestilen og filosofien rundt fotballen som skal spilles i det som i skrivende stund er Norges beste fotballag.

– Det er veldig kjekt å få noen innhopp. Det er kjekt å se den fotballen Sandviken spiller, og det å være en del av den type fotball. Så å få noen innhopp her og der er egentlig bare veldig kjekt, og det er en bra opplevelse å ha når man spiller den fotballen som man spiller. Det er den fotballen som faktisk er gøy å spille.

I Klepp var hun vant til å ligge mye defensivt da de sjeldent fikk muligheten til å styre kampene. Nå er rollene snudd på hodet og hun spiller på et lag som som regel styrer alle kamper.

– Ja, det er det som er kjekt. Ikke bare ligge i forsvar, men også ha et offensivt spill og ha ball i laget.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball

Mangler to kamper for medalje

Aune har denne sesongen fått to kamper fra start i NM for Sandviken, samt fått tre innhopp i Toppserien. Fremover håper hun på flere innhopp.

– Utover sesongen håper jeg på å få litt flere innhopp og kanskje litt lengre innhopp, og bare bli kjent med spillerne og hvordan Sandviken spiller som lag. I tillegg til å lære av de gode spillerne som jeg spiller rundt og med. Det er egentlig det som er målsetningen denne sesongen, sier ungjenta fra Stavanger.

Og flere innhopp bør hun kanskje håpe på også, for hun mangler to kamper i Toppserien for Sandviken for å ha nok kamper til å få medalje. I turneringsreglementet for Toppserien heter det nemlig som følger: Spillerne på det seirende lag som har deltatt i minst 1/4 av lagets ordinære seriekamper tildeles medaljer. 1/4 av kampene etter dagens format tilsvarer 4,5 kamper og dermed mangler Aune nemlig to kamper for å nå grensen.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball

Landslaget

Hun har også tidligere vært på aldersbestemte landslag, men muligheten med J19-landslaget og mesterskap forsvant grunnet corona i 2020. Nå håper hun å bli god nok til å kjempe seg inn på landslag også i fremtiden.

– Jeg håper bare å utvikle meg mer og mer som fotballspiller og kanskje bli så god at jeg kan komme inn igjen på aldersbestemte landslag, og eventuelt i framtiden, hvis jeg har klart å prestere såpass bra, komme meg videre, sier Aune avslutningsvis til Kvinneidrett.no.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball

Tre kamper gjenstår av Toppserien denne sesongen og Sandviken kan med seier mot Avaldsnes borte lørdag, sikre seriegull med seier mot Klepp hjemme neste runde. I tillegg venter LSK Kvinner borte i siste serierunde, samt ikke minst cupfinale mot Vålerenga søndag 31. oktober.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Fotballkollektivet / Støtt Norsk Kvinnefotball

 

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.