Emma Friis er danskenes toppscorer og har levert et kjempemesterskap så langt. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Selv om Norge har hatt stålkontroll, så har årets EM i håndball allerede vært preget av flere spennende kamper og ikke minst dramatiske situasjoner. Vi oppsummerer EM så langt.

Norge har gjort rent bord med solide seire over Kroatia, Sveits og Ungarn. Det gir Norge fire poeng og full pott inn i mellomspillet. Men det er i de andre gruppene det har vært dramatikk.

Med seg inn i mellomspillet tok Norge med seg Kroatia og Ungarn.

Fem mål på 30 minutter

I gruppe B, som krysser med Norges har det vært flere spesielle kamper. Danmark ses på som en av de største utfordrerne til å kunne tukte Norge, men fikk det tøft med et overraskende tap for Slovenia i første kamp. Etter det gikk det som forventet i samtlige kamper, men spesielt siste kamp mellom Danmark og Sverige var av det spesielle slaget.

Sverige slet noe voldsomt i starten mot danskene. Det danske forsvarsspillet satt virkelig og med en Sandra Toft i det danske målet nektet danskene sine svenske naboer å score gang på gang. Etter 15 minutter hadde nemlig svenskene kun scoret ett mål. Det ga Toft en redningsprosent på 88 prosent. Utover omgangen scoret de et par til, men danskene ledet hele 13-5 til pause.

Danskenes venstrekant, Emma Friis, scoret for øvrig like mange mål i den første omgangen som hele Sverige tilsammen.

I den andre omgangen jevnet det seg litt mer ut og svenskene kom mer med etter blant annet at Tyra Axnér fant frem skuddarmen. Hun scoret gang på gang fra bak i banen og danskene slet med å komme oppi med sitt 6-0-forsvar. Danmark holdt likevel greit unna og seieren var egentlig aldri truet. Til slutt ble det dansk to-målsseier med 25-23.

Slovenia tok for øvrig følge med Sverige og Danmark til mellomspillet der alle tre tok med seg to poeng hver.

Danmarks Sandra Toft (i midten) sto som en vegg under tirsdagens kamp mot Sverige. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Spennende gruppefinale

I gruppe C var det til slutt som forventet Nederland og Frankrike det skulle stå mellom i jakten på gruppeseier.

Lagene møttes i siste kamp og etter tomålsledelse til de franske jentene ved pause endte det og med 26-24-seier til Frankrike. Romania tok seg videre som gruppetreer.

Nederlands Bo van Wetering måtte se seg slått av Frankrike i gruppefinalen, men håpet om semifinale lever fortsatt. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Spansk kynisme

Men det var i gruppe D de virkelig store overskriftene ble skrevet onsdag kveld. Montenegro hadde kontroll på gruppeseieren og vant tre strake kamper, men det var kampen mellom de tre andre det sto mellom. Spania måtte slå Tyskland for å ta seg videre, men det var flere muligheter. Spansk seier med mer enn tre mål sendte Tyskland ut og Polen videre, mens Spansk tomålsseier eller mindre ga Polen plass videre.

Dramatikken her dro seg helt ut til siste slutt. Spania ledet nemlig 23-20. På det tidspunktet var Spania og Polen videre, men da fikk ikke spanjolene med seg poeng. Det gjorde derimot Polen. Samtidig var Tyskland ute av mesterskapet. Det var da det ble dramatisk. Spania kastet bort ballen med vilje for å gi den til Tyskland. Spania sto så passivt i forsvar og slapp tyskerne igjennom. 23-21 og til og med den ene spanske spilleren jublet ute på banen når Tyskland scoret. I det siste angrepet var ikke Spania interessert i å score og kampen endte med 23-21-seier.

Se situasjonene HER. (Ekstern lenke)

Det førte dermed Spania videre med to poeng og Tyskland videre med null poeng. Samtidig røk Polen ut av mesterskapet med deres norske trener Arne Senstad.

Spanias Paula Arcos Poveda under VM i 2021. Hun fikk hard kritikk etter at hun jublet da Tyskland scoret onsdag. Foto: Thomas Granerød

Dansk seier i mellomspillet

Torsdag startet de første kampene i mellomspillet. Der hadde Slovenia små problemer med å slå Kroatia. Igjen var det likevel danskenes kamp som stjal overskriftene. Mot Ungarn fikk de nemlig store problemer.

Danmark ledet oppskriftsmessig med to mål til pause, men etter hvilen klarte de aldri å riste seg av Ungarn. De hang fast og utover tok de initiativet i kampen med ungarsk ledelse. Ungarn spilte smart med et offensivt 6-0-forsvar som noen ganger ble til 4-2-forsvar. Det stykket opp mye av det danske angrepsspillet. Danskene slet samtidig med dårlig presisjon og nøyaktighet i avleveringene. Noe som gjorde at Ungarn fikk flere gode kontramuligheter.

Likevel mot slutten tok Jesper Jensen tak fra sidelinjen med godt timede time-outs. Han fikk rettet opp litt og da først Althea Reinhardt leverte en kjemperedning, før Sandra Toft kom inn og reddet en ungarsk straffe kunne danskene juble for en meget viktig seier.

Det betyr at danskene fortsatt har muligheten til å nå semifinalen.

Danmarks toppscorer Emma Friis leverte på ny en god kamp. Spilleren vi kåret til årets spiller i dansk håndball er Danmarks toppscorer så langt i EM med sine 24 mål. Hun er for øvrig den spilleren med nest flest mål så langt i EM.

Norge møter Sverige på lørdag til sin første kamp i mellomspillet. De to beste i hver gruppe i mellomspillet tar seg til semifinalen.

Vi hadde for øvrig et intervju med Friis i forkant av mesterskapet. Se det via lenken: