Sogndal foran bortemøte med Amazon Grimstad i 2023. Vi tror laget vil kjempe i toppen og være en utfordrer til HamKam og Grei i kampen om opprykk. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
KOMMENTAR

Kommentar: Vurdering av nye 2.divisjon

Vi har gått igjennom avdelingsoppsettet i 2.divisjon 2024 og kommer med vår vurderinger av de forskjellige avdelingene.


Rett før helgen kom avdelingsoppsettet for de tre avdelingene i 2.divisjon 2024. Det er tre litt forskjellige avdelinger der avdeling 1 skiller seg mest ut fra de to andre.

Undertegnede tar en runde på avdelingene nedover og ser hvem man kan forvente at skal kjempe om opprykk, samt hvem som kan forventes å være i bunn.

Nå skal det sies at overgangsvinduet nettopp har åpnet, så det kan skje mye der som vil endre forutsetningene til visse lag. Derfor er det langt ifra å fovente at min spådom er en fasit, men likevel er det noen som jeg er ganske sikre på at vil skille seg ut, spesielt i toppen.

Ebba Lund Andersen i aksjon for KFUM forrige sesong. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Avdeling 1:

Avdelingen strekker seg fra Oslo vest, nedover Vestfold, Sørlandet, opp til Rogaland og videre til Bergen. Avdelingen har to nyopprykkede lag (Start og Fana), samt ett lag som rykket ned fra divisjonen over (Klepp). Resten spilte også i 2.divisjon forrige sesong.

 • Amazon Grimstad
 • Arendal
 • Bryne
 • Fana
 • Haugesund
 • Klepp
 • Lyn 2
 • Nanset
 • Stabæk 2
 • Start
Vurdering:

Den jevneste av de tre avdelingene på papiret. Her kan du like gjerne kjempe i toppen og i bunnen samtidig. I motsetning til de to andre avdelingene har ikke denne avdelingen hverken noen klar opprykkskandidat eller nedrykkskandidat. Vi forventer likevel at Start, Bryne og muligens Klepp vil være med i toppen, litt avhengig av hva som skjer rundt snakket om samarbeid mellom Klepp og Bryne. Haugesund ses på som en outsider, mens resten vil nok kjempe lenger ned på tabellen per dags dato. I bunnen forventer vi å se en kamp mellom Fana, Nanset, Arendal og Amazon Grimstad. Alle de fire vil få et trenerbytte foran 2024-sesongen. Dog har assistenttreneren fra i fjor tatt over Amazon denne sesongen, så relasjonene og kjennskapet til spillerstallen er der fra før.

Lyn 2 og Stabæk 2 er da ikke tatt med i beregningene med tanke på opprykk da ingen av de kan rykke opp, men begge lagene vil nok holde plassen med god margin og kjempe på øvre halvdel. De to rekruttlagene er kjent for å bruke få A-spillere ned, men samtidig ha såpass gode staller til at de har kvaliteten som skal til for å holde plassen med grei margin.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Avdeling 2:

Avdelingen strekker seg fra Oslo, via Sogndal og opp til Finmark, der de to nordligste lagene i 2.divisjon befinner seg (Bjørnevatn og Porsanger). Avdelingen inneholder kun ett nyopprykket lag i Røa 2, mens også Grei, som rykket ned fra divisjonen over kommer inn her. Vålerenga 2 er det andre av to rekruttlag i denne avdelingen.

 • Bjørnevatn
 • Frigg
 • Grei
 • HamKam
 • Kongsvinger
 • Porsanger
 • Røa 2
 • Sarpsborg 08
 • Sogndal
 • Vålerenga 2
Her er det uten tvil to lag som skiller seg ut. Både HamKam og Grei vil nok kjempe om opprykket. Grei rykket som sagt ned etter en spennende siste serierunde i 1.divisjon forrige sesong og har så langt signert et par av sine viktigste brikker i Tine Celine England Karstensen, Kamilla Nygård og Hedda Øvestad. De er og på trenerjakt, så det blir spennende å se hvem som kommer inn der. HamKam kjempet hardt mot Odd forrige sesong i kampen om opprykk og vil nok også i år kjempe i toppen. Vi tror og Sogndal kan overraske positivt i år. Det var et av de bedre lagene vi så i 2023 til tross for at de havnet midt på tabellen.

I nedrykkskampen skiller Bjørnevatn, Porsanger og Sarpsborg 08 seg. Sistnevnte beholdt plassen langt på overtid, men virker å ha tatt tak etter fjorårets kaos. Spillermateriale skal være bra nok til å unngå nedrykk så lenge alle holder seg skadefrie. Bjørnevatn og Porsanger leverte gode sesonger i fjor, men utfordringen er hvordan reisebelastningen har tæret på spillergruppa og om de klarer å videreføre fjorårsprestasjonen. Spesielt hjemme leverte disse lagene solide prestasjoner.

For rekruttlagene tror vi og her at begge lag vil klare seg greit. Vålerenga og Røa har for vane å bruke en del A-spillere ned i sine hjemmekamper og det vil nok være nok til å kalkulere inn fornyet kontrakt.

Miriam Sommerseth (til venstre) og keeperkollega Tuva Etterlid Kjøs etter 1-1 borte mot Lyn 2 i 2023. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Avdeling 3:

Avdelingen strekker seg fra Oslo, via Molde, Trondheim, Narvik, Harstad og opp til Tromsø. Avdelingen inneholder hele tre nyopprykkede lag og ingen lag som har rykket ned fra divisjonen over. Dette er nok den avdelingen med lavest nivå på bunnlagene.

 • KFUM
 • Krokelvdalen
 • Lillestrøm
 • LSK Kvinner 2
 • Medkila
 • Molde
 • Mjølner
 • Rosenborg 2
 • Steinkjer
 • Tiller
Dette er avdelingen med den klart største opprykksfavoritten. Om ikke Molde rykker opp herfra vil det være en elendig prestasjon. Laget fra rosenes by har den klart beste stallen og et budsjett som er det klart største i hele 2.divisjon og på høyde med Toppserielag. KFUM blir nok nærmeste konkurrent, men det med minimalt budsjett i forhold. Tiller er en liten outsider, men tvilsomt at de vil komme i nærheten av de over.

I nedrykkskampen vil nok både Mjølner, Steinkjer, Krokelvdalen og Lillestrøm kjempe en innbitt kamp. Alle lag med sine utfordringer, men fordelen til f.eks. Lillestrøm er beligenheten deres, slik at de kan lettere trekke spillere enn de andre. Mjølner har alledere en forsterkning på plass i Lotte Fikseth Fossem. I tillegg er storesøster Ida hentet inn som spillende assistenttrener. Begge de to med erfaring fra spill i Toppserien. Det kan fort vær med på at de klatrer litt på tabellen kontra de tre andre.

Rekruttlagene i LSK Kvinner 2 og Rosenborg 2 bør ikke ha noe som helst problem med å holde plassen. Det er to lag som stort sett spiller med ren rekruttstall, men som av og til sender ned et par A-spillere. Det bør være nok til å holde plassen i denne avdelingen.

Blir og moro med et skikkelig lokaloppgjør i denne avdelingen da Lillestrøm møter LSK Kvinner 2. Disse to oppgjørene er det allerede annonsert at kan bli en del tilskuere på fra Kanarifansen.

Bjørnevatn kunne juble etter seier mot Kongsvinger i fjor. Foto: Thomas Karlsen, Sportskollektivet.no

Oppsummering

NFF har gjort en mye bedre inndeling av divisjonen i år enn de klarte i fjor. Likevel spesielt at avdeling 3 innehar hele tre lag fra fjorårets 3.divisjon og ingen fra avdelingen over.

I fjor bommet NFF totalt om man ser på det sportslige, men i år er det en mer balansert inndeling, der man og kan ha forståelsen for hvordan det er satt opp i forhold til den geografiske beliggenheten med tanke på reisebelastning.

Mer om 2. divisjon og fremtiden  til nivået får dere i en egen kommentar i løpet av den neste uken.

Greis Tine Celine England Karstensen i aksjon for Grei mot Klepp forrige sesong. Begge lag rykket ned og nå har Karstensen valgt å fortsette karrieren i Grei. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

PS! Kommentator Andreas Kristoffer Berge var i 2022 en del av Sarpsborg 08 sitt trenerteam og i 2023 en del av Amazon Grimstad sitt trenerteam. Hans kontrakt i Amazon ble avsluttet ved nyttår. I vurderingen hans av avdelingene har han vært så nøytral som mulig til tross for hans arbeid de siste to årene.

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

2.divisjon