J19-EM: Omarsdottir-dobbel i sterk snuoperasjon

Det ble en real batalje da Norge slo Tyskland 2-1 i torsdagens J19-EM-oppgjør. Det etter to scoringer fra Iris Omarsdottir.

Norge hadde skiftet formasjon før oppgjøret mot Tyskland til 3-5-2 (5-3-2 i etablert forsvar), men fikk likevel en marerittoppgjør på den andre kampen i J19-EM.

Tyskerne kom med et skremmeskudd åtte minutter ut i kampen, men da endte avslutningen utenfor.

Ti minutter ut i kampen satt den dog i mål for tyskerne. Norge rotet bort ballen på høyresiden, tyskerne tok over og kjørte rett i bakrom bak back. Franziska Kett dro seg helt ned til dødlinja før hun la inn 45 grader til Sarah Mattner. Mattner plasserte ballen nede i lengste hjørnet og tysk ledelse ti minutter ut i kampen.

Norges største mulighet de første 45 minuttene var et godt slått frispark fra Jorde. Hun la inn mot bakre, men hverken Maria Fink eller Cathinka Tandberg fikk hodet på ballen.

Tyskerne presset på mot et norsk lag som lå lavt, men klarte ikke å skape de store sjansene utenom målet. Dermed sto det 1-0 til tyskerne halvveis.

Andreomgang utsatt

I pausen begynte det et skikkelig hagl-vær der flere av haglkulene var store og det skapte utfordringer for arrangørene. Noen av hagl-bitene var såpass store at det var farlig å bevege seg ute i været.

Først etter nærmere en halvtimes utsettelse kom kampen igang igjen.

I pausen valgte Norge å bytte formasjon ved å sette inn Thea Kyvåg for Lüthcke. Dermed gikk de over til en 4-5-1-formasjon.

Utnyttet tysk feil

Norge startet andreomgangen med å komme til flere farligheter, men det var tyskerne som skapte den første store sjansen etter pause. 51 minutter ut i kampen fikk plutselig Larissa Mühlhaus stå helt alene foran mål, men skuddet fra rundt elleve meter gikk utenfor.

57 minutter ut i kampen satt den endelig for Norge. Dirdal vant ballen sentralt i banen da en tysker skled. Hun la ballen til Kyvåg, som løp fra hele det tyske forsvaret. Hun la videre inn foran mål til Iris Omarsdottir, som enkelt satt ballen i åpent mål og 1-1 i Tsjekkia.

Snytt for straffe

Farten til Kyvåg lot seg virkelig hjelpe på det som i førsteomgang var et tampt norsk lag offensivt. 64 minutter ut i kampen får hun ballen i bakrom bak backen før hun la inn mot Omarsdottir igjen. Dessverre fikk ikke Omarsdottir benet på ballen, men Norge ble snytt for en soleklar straffe i samme situasjon da en tysker takler den norske spissen bakfra.

Etter straffesituasjonen bølget det mer frem og tilbake og tyskerne kom til de farligste mulighetene. Kun en god Selma Panengstuen i det norske målet og dårlig tyske avslutninger hindret scoring de neste ti minuttene.

Rett etter en stor tysk scoring holder tyskerne på å rote det til for seg selv. Omarsdottir jaget et tilbakespill. Keeper rakk ballen først, men slo den i Omarsdottir før den spratt videre ut.

Norge snudde det

83 minutter ut i kampen vant Kyvåg et innkast høyt i banen. Selma Løvås kastet til Kyvåg som la igjen til Løvås. Hun fant Omarsdottir som la igjen til Brekken. Sistnevnte dro seg forbi tyskerne før hun la kaldt tilbake 45 grader til Omarsdottir. Den norske spissen la ballen til rette før hun avsluttet nede i lengste stolperot og 2-1-ledelse til de norske jentene.

Tyskland prøvde seg på en sluttspurt og det ble lagt til hele syv minutter, men de norske jentene sto imot og det ble aldri det store trøkket mot det norske målet. Dermed endte det med en sterk 2-1-seier over Tyskland i torsdagens oppgjør.

Nå venter Sverige i den siste gruppespillkampen søndag. Den kampen starter 20:00 og Kvinneidrett.no er på plass i Opava der kampen går, for å dekke oppgjøret.

Norges beste: Iris Omarsdottir

Stabæk-spissen slet i den første omgangen, men hadde likevel en voldsom arbeidsinnsats. Etter hvilen fikk hun raske spillere rundt seg og fikk brukt spisskapasiteten sin på en annen måte når Norge kom høyere i banen. To scoringer, der den første var en real goalgetter-scoring og den andre en vakker scoring etter et godt plassert skudd. Hun tar mye smarte løp og gir seg aldri i noen dueller.