Island jubler for plass i EM 2025 i Sveits Foto: KSI.is

Island klare for EM etter vill prestasjon

Tyskland fikk seg en realitetssjekk da Island regelrett sendte tyskerne hjem som slakt etter 3-0-seier. Dermed sikret Island EM-plass til neste års mesterskap.

Tyskland startet med å ha en del ball, men slet med å bryte ned et godt islandsk lavt press. Vertene var heller ikke fremed for å angripe og etter 13 minutter skaffet de seg en corner på en kontring.

Karólína Lea Vilhjálmsdóttir slo corneren inn, der den tyske målvakten, Merle Frohms, tapte duellen med Sveindís Jónsdóttir. Til slutt havnet ballen hos den tidligere Vålerengaspilleren, Ingibjörg Sigurdardóttir, som headet ballen i det tomme buret. 1-0 i Reykjavik.

Tyskland var nære utligning på overtid av den første omgangen, men en enorm reaksjonsredning fra Fanney Birkisdóttir i Islandmålet sørget for at det sto 1-0 til Island halvveis.

Redninger på strek

Etter hvilen fikk Island en drømmestart da Frohms igjen var på bærtur og i duell med Jónsdóttir. Hun la ballen tilbake mot Alexandra Jóhannsdóttir som hamret til fra 20 meters hold og sendte den nede i hjørnet for keeper og doblet til 2-0.

Utover omgangen var og Island nære en tredje scoring, men etter klabb og babb i feltet klarte til slutt Frohms å få kontroll på ballen som danset på streken.

I andre enden begynte også de tyske sjansene å komme. Hele stadion tror Laura Freigang har headet inn reduseringen for tyskerne etter en times spill, men Glódís Viggósdóttir kastet seg inn og reddet ballen på strek.

Tyskland fortsatte å skape sjanser, men en meget god Birkisdóttir reddet det som kom hennes vei. Istede skulle Island få juble igjen mot slutten av kampen.

Avgjorde det

Vilhjálmsdóttir og Jónsdóttir var gode i toppresset og en feilpasning ble snappet opp av Jónsdóttir midt foran mål. Hun la ballen til rette og hamret til. 3-0 til Island og game, set, match.

Tyskland kom seg aldri igjen og en eufori gikk over Laugardalsvöllur i Reykjavik da dommeren blåste i fløyta for full tid. Island vant 3-0 og kvalifiserte seg med det til EM i Sveits 2025.

En kamp gjenstår i EM-kvalifiseringen. Der møter Tyskland Østerrike på hjemmebane, mens Island møter Polen borte. Vi er på plass i Polen for å se oppgjøret og med islandsk seier og østerrisk poeng mot Tyskland, så vil Island kunne ta gruppeseieren.