Ingrid Lovise Jåstad - portrettintervju Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Ingrid Lovise Jåstad - Fotballtalentet fra Hafslo

Ingrid Lovise Jåstad (19) har tatt steg etter steg etter hun kom til Arna-Bjørnar. Fremover ønsker hun å bli en enda viktigere brikke for bergenserne. Vi møtte den blide ungjenta til en lang og hyggelig prat i Oslo.


– Det har gått veldig oppover og vi har hatt en god progresjon. Vi ser at det vi jobber med blir bedre. Det er litt toppen av nedre halvdel som er der vi ønsker å være, sier hun innledningsvis når vi starter med 2021-sesongen.

Intervjuet ble for ordens skyld gjort før 1-7-tapet for Rosenborg og 0-8-tapet for Vålerenga. I den siste kampen manglet for øvrig bergenserne flere sentrale spillere fra startelleveren. Arna-Bjørnar har nemlig prestert bra denne sesongen og ligger i skrivende stund på en sjetteplass på tabellen.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Tung sesongstart
Denne sesongen begynte ikke på den beste måten for den blide jenta fra Sogndal. Hun pådro seg nemlig en hjernerystelse og dermed ble seriestarten ikke som hun hadde håpet.

– Nå var jeg ute i tre måneder etter en hjernerystelse, så sånn sett ble det en litt amputert seriestart for min del. Jeg hadde noen hjernerystelser da jeg var liten også, og denne gangen ble jeg helt fullstendig utslått og måtte på en måte gjennom en ny sesongoppkjøring. Jeg har vel egentlig ikke vært helt kampklar før nå i høst. Det samtidig som det ble en ny formasjon med Øyvind (Nordtveit journ.anm.) hvor det er to sentrale midtbanespillere. I fjor spilte vi med indreløpere. Jeg liker best å spille sentralt på midten, men er blitt brukt både ute på kanten og som back.

– Nå i det siste har jeg spilt mest sentralt og det håper jeg fortsetter, men jeg må bare ta det jeg får av spilletid. Jeg tror det blir veldig bra fremover nå, sier Jåstad om det som venter mot slutten av sesongen.

For øvrig venter det kamp mot Avaldsnes borte og Kolbotn hjemme i de to siste kampene.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Oppvokst i Sogn og Fjordane
Vi tar et dykk tilbake i tid sammen med Jåstad. Hun vokste opp med jente- og guttefotball i Hafslo. Det er en liten bygd med 1090 innbyggere (ifølge Statistisk sentralbyrå) som ligger i Luster kommune i Vestland fylke (tidligere Sogn og Fjordane). Det er et drøyt kvarter nord for noe mer kjente Sogndal.

Det var her det første grunnlaget lagt for Jåstad, som mener hennes største styrke ligger i forflytningen og det å handle på instinkt.

– På banen liker jeg hardt arbeid, dekke rom, løpe og takle. Stryken min har alltid vært forflytning og det å handle instinktivt. Jeg har mye vilje i meg, hater å tape og elsker å vinne.

Som 14-åring byttet hun derimot klubb fra Hafslo for å satse høyere. Da begynte hun hos Kaupanger, som da var i 2.divisjon, men det tok ikke lang tid før hun ble 1. divisjonsspiller. Allerede i hennes første sesong med A-laget rykket de opp til 1. divisjon etter å ha slått Hønefoss og Tromsdalen i opprykkskvalifiseringen. Etter opprykket spilte hun så fast i 1. divisjon.

– Vi rykket opp til 1. divisjon etter 2017-sesongen, så i 2018 og vårsesongen 2019 spilte jeg fast i 1.divisjon.

I 2016 var Jåstad også med da J16-laget til Kaupanger tok gull i Dana Cup. Det husker hun som et meget sterkt minne.

– Det var et av mine topp fotballminner. Det var bare helt fantastisk. Vi var en så god gjeng som dro dit, så fikk vi et veldig godt miljø. Jeg husker vi hadde veldig fokus på alle små marginer som kunne ta oss videre. Martin var trener der, han som er assistenttreneren min nå. Nei, jeg husker det var veldig, veldig gøy.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Far som kretsansvarlig
Hun vokste også opp med en far, Jan Tore Jåstad, som var trener, spillerutvikler og kretsansvarlig i Sogn og Fjordane. Dermed var det naturlig at det ble fotball for Ingrid. At faren jobbet som spillerutvikler tenkte hun dog aldri over.

– Jeg tror ikke jeg tenkte på det før jeg selv kom på kretslag og litt sånne ting. Han var jo trener når jeg var på småjentelaget på Hafslo, men jeg tenkte ikke så mye på at han hadde vært med på landslag og kretslag som trener før.

– Etter hvert skjønte jeg mer og mer at han hadde en viktig rolle i kretsen, legger hun til.

Selv om faren var kretsansvarlig satt han aldri datteren sin foran andre.

– Han var veldig flink og han satt ikke meg foran på noen måte. Der var han veldig flink til å skille familie og fotball. Han var kanskje litt mer streng med meg enn med andre spillere, men og veldig støttende. Hvis jeg ville noe, så kunne han alltid være der å hjelpe meg hvis jeg ville ha ekstratrening. Han har masse kunnskap som jeg har tatt mye nytte av. Det synes jeg absolutt.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Ble kastet ut i det
Jåstad er nå inne i sin tredje sesong i Arna-Bjørnar etter overgangen fra Kaupanger i 2019. Når hun først flyttet til Bergen som 17-åring ble det en stor omveltning, men hun markerte seg fort.

– I starten var det masse nytt og en veldig overgang med alt i livet egentlig. Veldig mye nytt og jeg måtte tilpasse meg både ny klasse, ny by og ny klubb. Så det var masse utenfor fotballen også som påvirket meg. Det tok litt tid før jeg kom inn i en rytme og sånt, men det siste året har jeg egentlig bare trivdes veldig, veldig godt. Jeg har kommet mer inn i det og føler meg mye mer trygg i både byen, i klubben og i laget og sånt.

Og hun ble kastet rett ut i det. Allerede dager etter overgangen fikk hun sin debut for Arna-Bjørnar. Den kom i 3-2-seieren hjemme mot Stabæk i NM 31. juli 2019. Noen dager senere kom også Toppserie-debuten. Da ble det 1-2-tap borte mot Avaldsnes 03. august.

– Jeg rakk nesten ikke å tenke meg om og bli nervøs. Jeg husker jeg handlet mye på instinkt, og det er litt den måten jeg er som type også. Jeg kjører litt på egentlig. Det var egentlig bare gode opplevelser.

Det første, og foreløpig eneste, målet hennes i Toppserien ,tok det heller ikke lang tid før kom. Det kom i 3-1-seieren hjemme mot Fart 10. august 2019. Jåstad startet kampen og scoret 3-1-målet 29 minutter ut i kampen.

– Det var et litt langt løp som kom fra dypet, så var det egentlig bare å sette den i mål. Jeg jublet jo vilt, men for de andre var det bare JAA.. Jeg jublet så mye og det betydde veldig masse for meg. Det var en kamp vi kontrollerte, men jeg husker det var veldig, veldig kjekt.

Scoringen hennes kan du se HER (1:10 ut i høydepunktsvideoen).

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Årets talent i debutsesongen
Allerede i Jåstad sin første sesong for Arna-Bjørnar ble hun av klubben kåret til årets talent.

– Jeg husker da jeg fikk den prisen var jeg veldig stolt av meg selv, det ble jo et synlig bevis på at jeg hadde gjort noe riktig og at klubben virkelig hadde troen på meg videre, sier hun om prisen.

Samme år fikk hun og Luster Sparebank sitt ungdomsstipend.

– Den årlege stipendtildelinga går til ungdomar som har ambisjonar om å utvikla seg innan næring, idrett eller annan kultur og stipendet er på 10.000,- kroner, heter det på Luster Sparebank sine egne hjemmesider.

– Det var veldig fint og ikke minst veldig motiverende. Det å vite at den lokale banken ønsket å støtte meg med videre fotballsatsning gav meg en god følelse. Det er veldig fint å se tilbake på og vite at jeg har gjort noe som også har vært synlig for de lokale hjemme, sier Jåstad om å få stipendet.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Fra junior til senior
Vi har fulgt Jåstad i flere år og latt oss imponere over utviklingen hennes.

– Jeg synes egentlig jeg har hatt en veldig god utvikling. Jeg har jo aldri vært en som har vært fast inne på landslag og sånt for eksempel. Men alle de gangene jeg har vært inne, så har jeg tatt med meg masse læring og jeg tror det steget jeg tok når jeg gikk til Arna-Bjørnar var en veldig god timing på.

For etter å ha spilt fast i 1. divisjon skulle Jåstad egentlig bare trappe litt opp, men plutselig ble hun mer og mer fast på Arna-Bjørnar tidligere enn hun forventet.

– Året før fikk jeg spille fast i 1. divisjon sentralt på midten. Da fikk jeg mye spilletid der før jeg kom til Arna-Bjørnar og ble på en måte kastet ut i det. Det ga meg masse erfaring, og der gikk det kanskje litt mer rett opp. Det var ikke sånn jeg tenkte det skulle gå for seg. Jeg tenkte jeg bare skulle trappe litt opp, men så ble det mye mer enn jeg forventet.

Nå ønsker hun å ta det neste steget. Hun er siste års junior i år og fra neste år er hun første års seniorspiller. Nå ønsker hun å ta mer ansvar fremover.

– Jeg har jo å et mål om å utvikle meg hele tiden, og jobber mot det hele tiden. Jeg ønsker å bli en litt mer voksen spiller. Jeg ønsker å ta litt mer ansvar, viser mer stabilitet og trygghet. Jeg merker det er litt overgang fra det å være en juniorspiller til å bli litt mer voksen.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Takknemlig
Jåstad har også vært innom aldersbestemte landslag, men mistet i fjor muligheten til å bli med J19-landslaget i og med at koronaviruset satt en stopper for J19-EM. Nå er neste steg U23-landslaget, men hun erkjenner at det er et steg opp dit. Hun er dog takknemlig for å ha fått muligheten til å være med på landslagssamlinger.

– Det er noe jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått den erfaringen, alle de minnene og de vennene jeg har fått gjennom der. Og ikke minst alle de flinke trenerne som har vært innom. Jeg har blitt veldig godt kjent med de og systemet rundt. Nå vet jeg veldig godt hva det går i. Jeg synes det var veldig, veldig dumt at 1 1/2 år har bare gått i vasken egentlig. Nå er det litt sånn vanskelig da det er U23 som er neste, så det er et ganske stort steg opp. Jeg tenker jeg bare må ta det som det kommer og kjøre på.

Og ser vi på fremtidsutsiktene ønsker hun å først etablere seg enda mer i Toppserien og på sikt har hun en drøm om å spille i utlandet.

– Framover nå har jeg lyst til å bli en viktigere spiller for Arna-Bjørnar. At jeg blir en viktig spiller der, men også i Toppserien. Jeg ønsker å etablere meg godt nå, så har jeg også ambisjoner om å spille i utlandet og sånt. Det hadde vært skikkelig kult og er en drøm jeg har, avslutter Jåstad.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no

Bildeserie
Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.