Tuva Hansen (i midten) takker publikum etter en landskamp. Fredag sendte hun Norge til VM. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
Børsen: Belgia - Norge: 0-1

Hansen sendte Norge til VM: –⁠ Ren råskap

Tuva Hansen hamret ballen inn sitt første A-landslagsmål da hun sørget for å sende Norge til VM etter 0-1-seier borte mot Belgia. Se børsen vår.

Norge tok tidlig tak i kampen, men utover den første omgangen tok Belgia mer og mer over. Helt på tampen av omgangen kunne fort Belgia også tatt ledelsen, men Aurora Mikalsen var på rett plass til rett tid og hindret baklengs.

Etter hvilen bølget det litt mer frem og tilbake da Belgia stadig satset mer og mer. Norge kom til sine muligheter med godt presspill og godt kontringsspill, men presisjonen var ikke helt på topp. Likevel hang det belgiske forsvaret i tauene utover kampen og spesielt Amber Tysiak. Hun fikk først et soleklart gult kort i en duell med Guro Reiten, før hun etter 55 minutter burde blitt vist det røde da hun rev ned en Ada Stolsmo Hegerberg på vei igjennom.

Det gjorde dog lite, for 61 minutter ut i kampen dukket en 25-åring fra Bryne opp. Tuva Hansen brøt ballen i høyt press, tok med seg den fremover og hamret til fra 20 meter. Ballen gikk som et prosjektil inn i lengste hjørnet bak en forfjamset belgisk målvakt. 0-1 til Norge og Belgia var virkelig ille ute.

– Jeg vet helt ærlig ikke. Jeg hadde bare bestemt meg. Den skulle inn. Det var et ganske greit mål, så jeg er fornøyd med det første landslagsmålet, sier Hansen til NRK etter kampen.

Like etter måtte for øvrig Hegerberg ut med skade etter en duell midt på banen.

15 minutter før slutt ble årets beste Toppseriespiller i Emilie Marie Joramo byttet inn til sin landslagsdebut. Da endret samtidig Norge fra 4-3-3 til en 5-4-1-formasjon. Det gjorde at Belgia fikk litt mer rom på vei fremover.

Joramo under tirsdagens treningsøkt. Fredag fikk hun sin landslagsdebut. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Belgia sendte nemlig alt i angrep mot slutten og skapte blant annet en hinsides stor sjanse. Først reddet Maren Mjelde på strek, før Tessa Wullaert sendte ballen i tverrliggeren og ut. Norge slapp med skrekken og kontrollerte kampen inn i sluttminuttene.

Dermed ble det en norsk seier på bortebane i Belgia og de norske jentene kunne med det juble for VM-plass til VM i Australia og New Zealand neste sommer.

– Det føles veldig godt. Det er forsvarsspill, oppofring, det å vinne dueller, krige og bruke litt tid. Det er fantastisk og vi står med hjertet langt utenpå i dag og gjennomfører, sier landslagssjef Hege Riise til NRK etter kampen.

Nå venter Albania på Ullevaal Stadion til tirsdag i det som blir en ren parademarsj for de norske jentene. Kampstart der er klokken 18:30.

Børsen går for ordens skyld fra 1 til 10.

Belgia - Norge: 0-1 (0-0)
Den Dreef - Leuven
Tilskuere: 8 500

Mål: 0-1: Tuva Hansen (61 min)
Gult kort: Tessa Wullaert, Amber Tysiak, Belgia - Maren Mjelde, Celin Bizet Ildhusøy, Sophie Roman Haug, Norge

Dommeren: Esther Staubli (Sveits) - 4
Startet bra, men mistet hodet utover kampen. Riktig vurdering på offside-situasjonene og på situasjonen der Belgia roper på straffe. Skulle delt ut et rødt kort til Tysiak, samt et par andre gule hun overså. Mistet hodet mot slutten og ga plutselig merkelige gule kort til Norge.Heldigvis gjorde dommeren ingen kampavgjørende feil.

Kampen: 5
En litt småkjedelig fotballkamp som bar preg av mye feilpasninger. Samtidig offrende norsk spill i det defensive. En kamp der forsvarsspill var det fremtredende, mens offensivt har begge lag mye å jobbe med.

Hege Riise: 7
Godkjent start i hennes første landskamp som landslagssjef. Har skapt en glød og et samhold der alle ofrer alt og blør for drakta. Energien og gløden vi så i Norge fredag er noe vi har manglet på landslaget i mange år. Offensivt har Norge en del å hente på, men planene Riise har lagt virker spennende, og her trenger jentene mer tid til å øve inn spillvariantene. Kunne med fordel satt inn Joramo tidligere.

Norges beste: Tuva Hansen - 8
En enkel vurdering. Tuva Hansen sto frem allerede fra start i fredagens kamp. Var Norges beste før pause og var Norges desidert beste etter pause. God til å bryte foran, kommer på gode offensive løp, god i 1v1 defensivt og ofrer alt i alle dueller. Scorer i tillegg sitt første landslagsmål på meget vakkert vis. Hun viser ren råskap da hun bestemmer seg for at den skal i mål. Banens beste i fredagens kamp var det liten tvil om.

Norges lag: 4-3-3: