Bajenfansen fyllte klacken sin hjemme mot Barcelona. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
Hammarby-fansen er unike på damesiden
Over 20.000 tilskuere i to strake Champions League-kamper, fulle bortefelt og unike tifoer. Det er kun noe av det som kjennetegner Hammarby og deres supportere på damesiden. Vi har tatt en prat med supporterlederen, treneren og spillere om den unike supporterkulturen.
Foran hjemmekampen mot Barcelona i desember tok vi kontakt med Simon Sandström. Han er supporterleder for Bajenfansen og er en engasjert person. Vi avtalte et møte på supportersamlingen foran sesongens siste hjemmekamp. På The Central Bar Folkungagatan på Södermalm samles nemlig supporterne foran hver eneste damekamp.
Sandström møter oss i døren før vi til slutt finner et rolig sted å prate. Vi går helt tilbake til starten av hvordan det hele startet for han.
– Jeg har vært capo i klacken på Hammarby herrer tidligere. Jeg har vært en del av alle supporterkulturene i Hammarby egentlig, og utover gikk det ut i ultras-kulturen. Der var jeg aktiv og jeg har vært med i tre grupper.
– Da er det jo ikke noe kult
Når han gikk ut av ultraskulturen hos herrene, så tok han med seg datteren på en damekamp. Det var deres første kamp på damesiden, men datteren hadde tidligere vært med på flere kamper på herresiden. Det var da datterens ord satt seg hos Sandström.
– Dette er kjempekjedelig. Det er ingen som synger, det er ingen trommer, det er ingen capo. Er det det her jeg skal spille for om jeg blir proff. Da er det jo ikke noe kult, hadde datteren sagt til sin far.
– Når vi sitter der, så sier jeg at det må vi endre på. På vei hjem ble jeg kjempestresset, for nå har jeg sagt at vi skal endre på det til datteren. Da må jeg ta tak i det, sier han om hvordan det hele startet.
Det var starten på noe stort for både svensk, skandinavisk og europeisk fotball på damesiden.
– Jeg begynte å ringe rundt til masse venner, mange gamle ultras, gamle Bajensupportere og da begynte vi å bygge på dette for å få med folk på damematcher.
Han poengterer også noe viktig. Også før hans tid var det en gjeng på fem til ti stykker som dro på alt av damenes kamper. De sang og støttet laget både på hjemme- og bortebane.
– Da hadde vi allerede et stabilt grunnlag med en gjeng som hadde dratt på damenes kamper tidligere, og som er virkelige helter. De var der allerede før meg, så det er virkelig ekte helter.
Tok av i 2019
Men drakraften var ikke der og det var der Sandström og hans kontaktnettverk fra tiden som capo på herresiden slo inn.
– Det trengtes en form for katalysator, eller hvordan jeg skal beskrive det. Det trengtes noe som dro i gang dette engasjementet blant mannen i gata. At man fikk med seg folk. I 2019 ble det en ganske eksplosjonsartet utvikling. Da begynte folk å dukke opp i mye større antall, kamp etter kamp etter kamp.
Ikke bare det at supportere på kamp økte, men det viktigste for Bajen var at også Klacken vokste. Klacken er den syngende delen av tribunene.
– Publikstallene, ja, de gikk oppover, men fremfor alt ble Klacken større. Det ble trommer, man hoppet opp og kjørte capo. Ja, jeg stilte meg opp med megafon og kjørte capo. Så ble det fler og fler som så interessen med det, så denne Klacken-seksjonen vokste fra en liten gruppe på 10-15 personer til 50, 100, 200, 300. Og da hadde vi nesten en hel langside på vår lille arena, hjemme på Kanalplan.
Farget Norrköping hvit og grønn
I 2023 skrev Hammarby alle overskrifter både på og utenfor banen i siste serierunde. Laget tok seriegull i siste serierunde, kun ett mål foran Häcken. Lagene fulgte hverandre helt inn, men takket være en storseier borte mot Norrköping i siste serierunde kunne Hammarby krones som seriemestere. Det foran 7 000 tilreisende supportere fra Stockholm.
– Ja, jeg var der selv. Jeg tenkte at om vi kan bli tre til fire tusen, så vil det være enormt, men så fylte vi bare hele arenaen deres. Det var bare Hammarby, det var nesten bare Hammarby der. Det var så utrolig kult. Der kjente jeg virkelig hvor unik Hammarby er og hvor fantastiske vi er i denne klubben. At vi er her og at vi skaper dette. Det var så fantastisk.
I 2024 tok vi virkelig fatt i svensk fotball også i Sportskollektivet. Vi var på et par Champions League-kamper med Häcken i Göteborg i 23/24-sesongen, men etter at Hammarby signerte den norske spilleren etter den norske, så ble det laget vi valgte å følge litt ekstra i 2024-sesongen.
Tok Manchester med storm
Det er ikke bare historien fra Norrköping som kommer opp når man tenker på borteturer med Hammarbyfansen. I både kvalifiseringen og i gruppespillet i Champions League i 2024 har Bajen fyllt opp bortefeltet. Som bortelag i Champions League får man kun fem prosent av tribunekapasiteten til rådighet, men etter å ha fyllt opp seksjon etter seksjon både i Portugal og i Spania, så fikk de økt kapasitet i Manchester. Dermed reiste de over med flere fulle fly fra Arlanda. Foran kamp overtok de all stemning i byen på en lokal pub der de fikk omtale i alt som var av internasjonale medier. Totalt anslås det at det var rundt seks til syv hundre stykker på tur.
– Alle reiser, jeg var i Lisboa, der fikk vi bare 136 billetter. Vi fylte opp. I Barcelona fikk vi bare tre-fire hundre billetter, vi fylte opp. Og deretter Manchester, der fikk vi litt ekstra og vi fylte opp. Og den stemningen som har vært på alle de tre kampene har vært enorm. Hver gang det vi blitt spurt om hva dette er og hva skjer? Så det er unikt i hvert trinn at vi har denne støtten.
– I Manchester hadde vi flere folk enn de fleste lagene i Damallsvenskan har i gjennomsnittlig publikumstall på hjemmebane. Det er jo på en måte ganske trist at det er slik. Men der skal vi være stolte i Hammarby. Det at vi er pionerer og at vi gjør noe nytt. Vi viser at dette ikke skal ha noen betydning hvilket kjønn du har. Vi står bak uansett. For oss er Hammarby fotball, Hammarby fotball. Dette er ikke Hammarby fotball dam og Hammarby fotball her. Det er Hammarby fotball, og vi stiller opp uansett.
Også spillerne opplevde det som stort å få den støtten på bortebane.
– Ja, det er helt utrolig. Ja, og som du sier, på bortebane er det mange som kommer. Det er mange som bruker penger på det, og tid på det. Så da merker man at det betyr virkelig noe for dem da. Og det er noe spesielt med den klubben her. Ja, det betyr virkelig noe for dem som holder med oss da, sier Emilie Marie Joramo.
– Altså ja, jeg vet liksom ikke hva jeg skal si, for det er bare så sjukt bra liksom. Så nei, det er veldig kult å spille i Hammarby og Bajen, stemmer Anna Jøsendal i.
Ellie og hennes bror
Ikke bare tok de Manchester med storm, men også en engelsk jente de møtte fikk en opplevelse for livet kort tid etter. Ellie, som sliter med funksjonsnedsettelsen CP ble pekt på og ledd av, av City-supportere på stadion. Det likte ikke den tilreisende svenske delegasjonen. De tok kontakt med henne og inviterte Manchester United-supporteren til Stockholm for å se returoppgjøret mellom Hammarby og Manchester City. Sandström og supporterne samlet inn midler for å fly henne og broren over til Sverige der Scandic Malmen bød på gratis hotell for de (Zinkensdamms hotell & hostel bød også på bo), Arlanda Express på transfer, The Central Bar på mat, Hammarby Fotboll bød på billetter, signerte CL-drakter, skjerf og stadionomvisning med mer. Det er en stolt Sandström som forteller hvordan Hammarbyfamilien tok tak.
– Det var helt fantastisk å se det engasjementet som kom og at vi fikk inn 22.000 kroner på noen timer. Da ser man det engasjementet som finnes i Hammarbyfamilien. Vi er pionerer og vi vil skape noe nytt. Vi vil skape de samme forutsetningene for kvinner som for herrer.
Ny tilskuerrekord
På Kanalplan er det dog ikke store plassen, så til visse kamper har Hammarby flyttet seg inn på Tele 2 Arena (3Arena fra 2025 journ.anm.). Fra lille Kanalplan med 1022 sitteplasser (totalt 3800 tilskuere med ståplasser og en ekstra tribune) til 3Arena med plass til alt fra 28 000 til 33 000 tilskuere avhengig av hva som trengs av sikkerhet.
Mot Benfica i kvalifiseringen til Champions League kom det 12 062 tilskuere, mens det toppet seg virkelig hjemme mot Manchester City i november. Klubben satt ny tilskuerrekord i svensk fotball på damesiden med 20 428 tilskuere.
En måned senere sitter vi altså på The Central Bar Folkungagatan og venter på en ny kamp med rundt 20 000 tilskuere. Denne gang hjemme mot Barcelona i en kamp som egentlig ikke har noe å si for videre spill i Champions League. Hammarby er allerede ute, mens Barcelona er videre. Likevel kom det folk i hopetall.
– Ja, det er typisk Hammarby. Det er denne magiske støttekulturen vi har.
– Det er jo helt unikt. Jeg merket det med en gang jeg kom til Hammarby at det var noe veldig spesielt, og det er liksom ikke i nærheten av det vi kanskje har i Norge. Det er liksom en helt annen fotballkultur her, og det er jo egentlig bare i Bajen også, så det er veldig kult å få være en del av det, sier Anna Jøsendal.
Lagvenninne Joramo sier seg helt enig.
– Det er noe helt spesielt, og det gir masse energi ut på der. Ja, det er helt unikt i denne klubben, og utrolig kult å få oppleve det. Det å få oppleve ordentlig fotballkultur og supportkultur, sånn som de fleste herrelag har det. Det er veldig gøy, og det skal vi være veldig takknemlige for. For det er ikke sånn så mange plasser på damesiden.
– Unikt på damesidenHovedtrener Martin Sjögren har tidligere vært landslagssjef for Norge, men den opplevelsen han har av Bajensupporterne mener han er helt unik.
– Det her er unikt på damesiden, den supporterkulturen som Hammarby har. Jeg har vært på Champions League-kamper, og jeg har selv stått å coachet landskamper når det er tre ganger så mye folk som det var her ute i dag, men det høres ut som om det var en tidel i forhold til de som var her i dag. Det er virkelig trofaste supportere, og det er ikke så mye turister. Det er jo barnfamilier her også, men majoriteten er Hammarby-supportere og det gjør jo at innramningen blir helt enorm., sier han og legger til.
– Nå har vi jo ikke 20 000 på alle kamper, men vi har også en fin innramning når vi spiller på Kanalplan. Når det er 2 000 på de kamperne, så blir det en veldig fin innramning der også, så det er spesielt å være i Hammarby.
Og spesielt den syngende delen av tribunen er noe som er unikt mener han.
– Vi har jo hatt med oss 5-600 på alle bortekampene i Champions League også, og de synger jo liksom i. De begynner jo en halvtime innen kampen og holder de på en halvtime etter kampen, så de er jo i gang i over 2 til 2,5 timer her. Nei, det er fantastisk å ha den supporten med oss, og det gir jo oss ekstra energi inn i kampen også, sier Sjögren.
Enorme Tifoer og markedsføring
Men hvordan har tilskuerne kommet. Mye har kommet gjennom et tett samarbeid med klubben og spesielt Marcus Nilsson. Det sammen med sosiale medier har gitt et stort løft for laget.
– Jeg har en side som heter Bajenland på Facebook og Instagram som jeg kan markedsføre på veldig intensivt. Det har vært til veldig stor hjelp. Det sammen med at vi har møter med klubben der vi utvikler oss sammen. Klubben er fantastisk på det og spesielt Marcus Nilsson som virkelig har jobbet for dette. Han var med på landslaget, og han var med på å forme supporterkulturen for damelandslaget tidligere. Vi har et svært godt samarbeid med Hammarby fotball, og den interaksjonen vi gjør sammen er viktig. Det er ekstra viktig at klubben også er med på dette, og de er med hele veien inn. At vi har en sosiale mediekonto, Hammarby fotball som er Hammarby fotball, ikke bare dame og herre, men alt er felles. Og at det er 50% kvinner og 50% menn.
Ikke bare imponerer Hammarby med spillet på banen og høye tilskuertall, men de har damesidens største tifoer. Det er en egen gruppe som jobber med dette fra kamp til kamp. Sandström påpeker at dette er et av de viktigste grepene de har.
– Vår dame-Tifo-gruppe er bedre enn de fleste herrelagene i hele Europa, De er egentlig noe av det viktigste for å få dette til. Det er deres kreasjoner og det de gjør, som har fått oss til å skyte avgårde. Det er det de gjør som har fått Hammarby til å bli unike. Det TIFO-gruppen gjør, har fått oss til å skille oss ut i Europa. Og jeg er ikke med i det hele tatt. Jeg er ikke involvert i det arbeidet i det hele tatt. Men det har jo utviklet seg etter 2019, så har det jo kommet inn etter. Men det de gjør nå, det er akkurat nå det absolutt viktigste for å skyve dette videre.
Fylte kanalplan på treningsøkt
Allerede i januar 2024 var Sportskollektivet på sitt første av flere besøk til klubben fra Södermalm. På damelagets første trening for året var det godt med tilskuere. Vanligvis overfylles Kanalplan med to-tre tusen tilskuere, men i 2024 ble det en del misnøyde da herrene og damene skulle trene sammen Det førte til rundt 2 000 tilskuere og de mest hardbarka supporterne valgte å boikotte treningen siden dette var en tradisjon man hadde startet på damesiden. Da skulle ikke herrene inn å stjele rampelyset.
– Der hadde vi faktisk et problem som vi var litt irritert over, fordi vi hadde gjort noe spesielt da damene har sin første trening.
– Så jeg synes faktisk at damene bør ha sin egen første trening, og herrene deres egen. Fordi damene begynner på Kanalplan og herrene begynner et annet sted. For å kunne vise dette unike. Vi som er aktive supportere på damesiden ble irritert over at det ble slått sammen, fordi det var første gang i fjor. Det var en irritasjon på det jeg også står bak. Vi har en støtte for våre damer som er unik, og det ønsker vi å bygge videre på. Jeg forstår om alle andre lag i verden kunne trengt det for å skape oppmerksomheten, men Hammarby trenger ikke å ha det sammen. For vi vil ønske damene velkommen med brask og bram som vi har gjort de siste årene.
Ber om politikernes hjelp
Selv om laget har Kanalplan og Tele2, så er det et stort sprik mellom stadioene. Nå håper Sandström at politikerne i Stockholm kommer på banen for å skape en stadion som kan fungere som et ledd mellom lille Kanalplan og store Tele2.
– Vi er der på begge lagene som spiller og det med en Klack. Det som er unikt for oss er stemningen og egentlig ikke publikumstallene. Men vi har en veldig liten arena som er vår hovedarena. Der vi har bare 1 022 sitteplasser. De har blitt utsolgt hver kamp siden 2019. Og der kan vi jo se et problem. Vår lille arena dekker ikke interessen. Hadde vi hatt en større arena med for eksempel 5 000 sitteplasser. Da tror jeg vi ville hatt et mye, mye høyere gjennomsnittlig publikumstall. Fordi folk ønsker å gå og nyte fotball. Det er det samme på herresiden. Hadde vi ikke hatt noen sitteplasser på herresiden, men bare ståplasser. Da hadde det vært langt fra det samme. Vi hadde snakket 6 000 kanskje, tror jeg til og med. For folk vil kunne sette seg ned for å nyte fotball og se på fotball. Det er bare sånn det er.
– Og vi må ha de samme vilkårene for kvinnene som for herrene. For det å kunne gå å nyte fotball. Det har ikke Hammarby på Kanalplan / Hammarby IP. Vi har ikke forutsetningene der dessverre. Hadde vi spilt alle kampene på 3Arena. Da tror jeg vi hadde hatt en gjennomsnittspublikum på 5-6 000.
Trenger en større arena
Han mener det trengs en større arena enn Kanalplan, men mindre enn Tele2.
– Neste steg er at vi trenger en større arena, eller spille alle kampene på Tele2. Skal vi fortsette å spille på denne lille arenaen vi har, hvis den ikke blir utvidet, er det en negativ samfunnsfotball. Dessverre, så er det. Det er for få sitteplasser og det er ingen mulighet for progresjon når det gjelder vår publikumsutvikling. Dessverre er vi der nå. For at vi skal kunne bygge videre her, må vi ha en større arena. Men vi vil ikke spille på en arena for 30 000. Vi trenger en arena for 10 000. Det ville være perfekt for oss akkurat nå. Hvis politikerne i Stockholm kan sørge for at vi får det. Da har vi slike jævla muligheter til å bli en av verdens største fotballklubber. Bare basert på inntektene fra publikum.
– Og det er ikke en utopi, det er virkelighet. Jeg tror vi hadde hatt et gjennomsnittstall på mellom 5-7.000 tilskuere per kamp på sikt. Der vi kunne ha fått store publikumsinntekter. Vi kunne ha rekruttert de største spillerne i verden bare på billettinntektene. Ikke på Europainntekter, men fordi man vil spille for Hammarby. Fordi det er ingen annen klubb som har dette. Og jeg tror allerede nå når vi har møtt Manchester City og Barcelona. Jeg tror alle spillerne på begge lagene føler at de heller ville ha spilt for Hammarby hadde vi kunne tilbudt samme inntekt. Da tror jeg alle spillerne i Barcelona og Manchester City hadde valgt å spille for oss. Vi har Alice Karlsson som sier "her får jeg leve min drøm". Derfor sa hun nei til tilbudet fra Inter i Italia med en så jævla mye større kontrakt. Men hun sa at hun lever drømmen sin i Hammarby, og hvorfor skal jeg slutte å leve min drøm?
Sandström er klar på at Hammarby har potensiale til å bli en av Europas største klubber på damesiden.
– Jeg tror at mange spillere kan leve drømmen sin i Hammarby. Jeg tror vi har noe unikt med Hammarby og at vi vil få spillere som blir lenger i Hammarby. Vi har spillere som velger oss foran andre. Vi har spillere nå spiller i dette laget, som har valgt oss foran andre lag, på grunn av publikumet. Nesten alle spillerne vi har signert de siste 3-4 årene har gjort det på grunn av supporterne. De har hatt de samme tilbudene eller kanskje større tilbud, men har likevel valgt Hammarby. Det på grunn av det kan man spille for her.
Kan måtte spille hjemmekamper på bortebane
Og det bunner ut i en annen utfordring. Hammarby ble nummer tre i Damallsvenskan i 2025 og det betyr plass i den nyopprettede Europaligaen. En utfordring er også at herrelaget også har tatt seg til Europa. Det skaper konkurranse om Tele2.
– Med Europaligaen neste år så blir det større sjans å ryke ut hele veien. Det er kult og det blir gøy å se hvordan vi kan bygge på det her. Og for å kunne bygge trenger vi en større arena. Neste år er også herrene våre i Europa, så kommer Tele2 til å være tilgjengelig? Nei, dessverre. I verste fall må vi i så fall spille i en annen by til og med. En by som ligger 1,5 timer med tog herfra. Da vil publikumstallene overhodet ikke være de samme. Her må man jo se på spørsmålet om likestilling. Dette handler om kvinner og om deres rett til å få de samme forutsetningene. Og vi kan jo skape det i Hammarby. Vi kan skape det her om vi får forutsetningene for det. Da vil vi kunne ha et lag med kvinner som får spille i denne byen i hver kamp.
Nå frir han til politikerne. Han mener Stockholm by må ta ansvar for å legge tilrette for de rette forutsetningene.
– Men akkurat nå finnes ikke de forutsetningene. Det er for jævlig og det gjør meg forbanna. At vi er der nå, og at det ikke gjøres raske, raske innsatser for det. Politikerne må se det, at det må skje nå. Det kan ikke skje om fem år, det må skje nå. Ellers kan dette bremses allerede neste år. Nå har vi hatt det høyeste publikumsantallet i kvalifiseringen til Champions League, det beste publikumssifrene i første kamp, best i andre og best i tredje runde. I alle kampene vi har spilt på hjemmebane har vi hatt det beste publikumsoppmøte i hele Europa. Neste år vil kanskje ikke disse mulighetene være tilgjengelige. Jeg blir trist når jeg snakker om det. Det er så kjedelig for våre kvinnelige spillere.
For i verste fall må Hammarby ut av Stockholm for å spille hjemmekamper i Europa.
– De må reise til en annen by og spille for kanskje 3-4 tusen, i stedet for 20-25-30 tusen. Hadde vi tatt ett poeng mot Manchester City, så ville kampen mot Barcelona vært utsolgt allerede nå. Det hadde vært 33 000 på denne kampen. Nå er det ingen sportslig forutsetning, så det gjør at en del folk blir hjemme.
– Noe må skje og man må våkne. Dette er viktig. Det er jævlig viktig at noe blir gjort. Og det er politikerne som er ansvarlige for det. De er ansvarlige for å gi de same mulighetene for både kvinner og menn, legger han til.
Ønsker å endre holdninger blant folk
Sandström er en engasjert supporter. Ikke bare på tribunen, men og i samfunnsdebatten rundt fotball for damer. I Sverige er det spesielt en holdning han ønsker å få endret.
– På mange sider blir kvinnefotball motarbeidet, men hva er det? spør han før han legger ut om holdninger i Sverige. Spesielt ukulturen blant den vanlige mannen i gaten er noe han ønsker å kvitte seg med.
– Man hører mannen i gatene snakke om at det er som å se kuer løpe V75 og slike ting, men vi ser noe helt annet. Vi ser at her er det et engasjement, vi bryr oss om damene, og fotballen er bra. Jeg er så lei av at folk skriver at det er dårlig fotball, for det er ikke dårlig fotball. Det er ekstremt pene mål, det er pene driblinger, det er bra teknikk. Og så er det slik, hvis herrene spiller mot dem. Vinner herrene. Ja, men det er ulike fysiske forutsetninger, men fotballen er like bra, om ikke bedre. Jeg ser nå at fotballen på damesiden, vil jeg kalle det. Fordi jeg liker ikke betegnelsen damefotball. Jeg liker ikke den uttrykket. For vi snakker om at dette er fotball. Det spiller ingen rolle om det er damer eller herrer som spiller. Jeg liker ikke uttrykket damefotball, fordi det heter fotball. Derfor prøver jeg å endre det til fotball på damesiden og fotball på herresiden, fordi det er fotball vi spiller. Det er de samme reglene, det er det samme spillet, og det ser veldig, veldig bra ut på damesiden også. Vi har sett en utvikling innen fotballen på damesiden de siste 20 årene som har gått veldig fort, så det er ikke dårlig fotball. Det er bra fotball, det er teknikk, det er taktisk og det er fysisk. Det er flotte mål, det er brassespark, det er flotte cornere, det er fine headinger. Vi burde ikke holde på med å prøve å skyve det over til at det blir noe annet.
For som han påpeker. Det er kun i fotball det virkelig forskjellsbehandles hos den vanlige personen i gatene.
– Hvorfor sitter vi og heier på jentene i alpint eller langrenn på samme måte? Hvorfor? Faen ta dette. Jeg blir så jævla irritert over sammenligningene. Der sitter de samme gubbene, ofte gubber og menn. De sitter og sier sånn. Jævla søppel. Damfotball. Fy fanden. De samme jævla gubbeme sitter og ser på langrenn og utfor. Der herrene er mye bedre tidsmessig enn damene er. Svømming. Svømming også. Alt. Hvorfor skal vi skille det? Hvorfor er lagsport egentlig annerledes enn denne individuelle sporten?
Håndball sammenlignes heller ikke på samme måte, drar vi opp.
– Ja, håndball har heller ikke blitt helt det samme. Det har du rett i det. Det gjør meg så jævlig forbannet. At vi har havnet der i fotballen. At det fortsatt er en form for pøbel som skal presse på for å fremheve at fotball på kvinnesiden er dårlig. Det går sakte. Nei, men det er ikke det.
– Hvorfor er fotballen så sårbar og hvorfor snakker vi dritt om fotballen på damesiden? Når vi ikke snakker om forskjellen i utforkjøring, langrenn og svømming og alt annet. Det skjønner jeg ikke, sier en engasjert og irritert Sandström avslutningsvis.
Sist oppdatert: 22.02.2025 18:39
Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.