Danmark møtte Serbia i åpningskampen sin i VM 2023. Her jubler Emma Friis for en dansk scoring. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Funfacts i håndball-VM 2023

VM i håndball 2023 er i full gang og det første gruppespillet er ferdigspilt i det 26. verdensmesterskapet i håndball. Om 1 1/2 uke skal vinneren skal kåres i Jyske Bank Boxen i Herning i Danmark. Vi har funnet frem noen funfacts og diverse info fra VM-historien og fra årets mesterskap.


(PS! Alle tall og statistikker fra årets mesterskap nedover er fra før mellomrunden startet onsdag)

VM-historie

- Romania er den eneste nasjonen som har deltatt i samtlige verdensmesterskap siden det første i 1957 i Jugoslavia.

- Årets mesterskap deles på tre nasjoner for første gang i historien. Tidligere har det vært delt på to nasjoner, men årets er første med tre vertsnasjoner.

- Både Norge (1993) og Danmark (2015) har arrangert VM alene og sammen før (1999), men Sverige er med som vertsnasjon for første gang i år.

- Det er ingen hemmelighet at Norge er mestvinnende nasjon i VM-historien. De har fire gull, fire sølv og tre bronse. Russland er like bak med fire gull og en bronse.

Norge er mestvinnende i VM-historien. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

- Fire nasjoner har aldri tapt en VM-finale før. Russland, Øst-Tyskland / Tyskland, Sør-Korea og Brasil har vunnet alle sine finaler.

- Romania var første vertsland som vant VM på hjemmebane. Det gjorde de under VM i 1962. Siden har kun fire nasjoner tatt VM-gull på hjemmebane. Jugoslavia gjorde det i 1973, Norge i 1999 da de arrangerte sammen med Danmark, og Russland klarte bragden i 2005.

- Camilla Herrem er den mestvinnende spilleren i VM-historien med tre gull, en sølv og en bronse.

Camilla Herrem er den mestvinnende håndballspilleren i VM-historien. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

- Tsjekkiaslovakia vant det første VM-et i 1957 med tidenes laveste finale-resultat. De slo Ungarn 7–1 i VM-finalen. Åtte år senere var Ungarn best i VM-finalen da de vant 5-3 over Jugoslavia.

- Tre ganger har VM hatt gruppespill i finalespillet. Det skjedde i 1975, 1978 og 1982. Øst-Tyskland vant de to første, mens Sovjetunionen vant det tredje.

- I det første VM-et i 1957 ble Tsjekkiaslovakias Pavla Bartáková toppscorer med elleve mål, mens i 2021-VM i Spania ble svenske Nathalie Hagman toppscorer med 71 mål. 

- Bojana Radulović fra Ungarn er den spilleren i VM-historien som har scoret flest mål gjennom et mesterskap. Hun scoret 97 mål under VM i 2003 da Ungarn tapte VM-finalen mot Frankrike etter ekstraomganger.

Statistikk fra årets VM

- Så langt i 2023-VM er Senegals Soukeina Sagna toppscorer med 22 mål. Det er to mer enn Kristina Jørgensen (Danmark), Camillla Herrem (Norge), Dijana Mugosa (Montenegro), Alina Grijseels (Tyskland) og Katarina Pandza (Østerrike).

-  2,614 mål er scoret så langt i VM. Det gir et snitt på 54 mål per kamp.

- Den ungarske målvakten, Anna Bukovszky står med VMs høyeste redningsprosent med 67 %. Hun har dog bare hatt seks skudd på seg og reddet fire av de. Bak henne er japanske Atsuko Baba med 63 % (reddet 15 av 24 skudd), og norske Olivia Lykke Nygaard med 56 % (reddet 10 av 18 skudd). Av keepere som har hatt over 50 skudd på seg, så er det Marta Batinovic som har høyest redningsprosent med 55 % (reddet 37 av 67 skudd).

Olivia Lykke Nygaard sto bra i første kampen mot Grønland og ligger dermed på tredjeplass på beste keepere. Hun har dog ikke fått mer enn 18 skudd på seg (reddet ti av de). Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Tilskuere

- Danmark har arenaen med plass til flest tilskuere i Jyske Bank Boxen i Herning. Den tar 12,500 tilskuere under VM, mens Danmark har også hallen som tar færrest. Arena Nord i Frederikshavn tar nemlig 2,300 tilskuere under VM. DNB Arena i Stavanger tar 5,000, mens Trondheim Spektrum tar 8,960 tilskuere til sammenligning. I Helsingborg Arena er det plass til 5,000, mens i Scandinavium i Göteborg er det plass til hele 12,000.

- Den første danske kampen i Jyske Bank Boxen uansett idrett er fra håndball-EM 2010. Da slo de danske jentene Russland med 26-20 foran 11,454 tilskuere.

- Spania mot Kasakhstan er den minst besøkte VM-kampen så langt i VM. Kun 153 tilskuere så kampen i Arena Nord i Frederikshavn. Danmark mot Serbia er den klart mest besøkte VM-kampen med 12,389 tilskuere.

- Totalt 131,645 tilskuere har sett VM-kampene de første fire dagene. Det gir et snitt på 2,743 tilskuere per kamp.

- 23,726 tilskuere har besøkt kampene i DNB Arena i Norge, 39,309 tilskuere har besøkt arenaene i Sverige, mens 68,502 tilskuere har besøkt kampene i Danmark. Riktignok har det vært spilt dobbelt så mange kamper i Danmark som i Norge og som i Sverige.

Det var nærmest fullsatt under danskenes VM-åpning i Herning. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Her er hele tilskuerlisten for de forskjellige gruppene (Vertsnasjonene sine grupper er uthevet):

Gruppe A (Gøteborg): 34,882 (Sveriges gruppe)
Gruppe B (Helsingborg): 4,427
Gruppe C (Stavanger): 16,347 (Norges gruppe)
Gruppe D (Stavanger): 7,547
Gruppe E (Herning): 53,726 (Danmarks gruppe)
Gruppe F (Herning): 7,121
Gruppe G (Frederikshavn): 4,271
Gruppe H (Frederikshavn): 3,384

Obs! Tilskuertallene er ikke bare forskjellige personer. Dette når du kjøper en plass får du tilgang til alle kampene i den spesifikke hallen den dagen. Dermed kan du se mer enn én kamp daglig og dermed være oppført som tilskuer på flere kamper samtidig.

Årets VM

- Norge er eneste nasjon i VM som har flere landslagstrenere, men har utenlandsk trener selv. Bent Dahl trener Tsjekkia, mens Arne Senstad trener Polen. Selv er Norges landslagssjef islandske Thorir Hergeirsson.

- Sverige og Frankrike er nasjonene som har flest trenere i VM. Begge nasjoner har tre hovedtrenere med. Svenskene har landslagssjefen på Sverige, Nederland og Sør-Korea, mens Frankrike har landslagssjefen på Frankrike, Kamerun og Senegal.

- 13 nasjoner har en landslagssjef fra en annen nasjon. mens 19 nasjoner har en landslagssjef fra eget land.

- Danmark har for første gang på lenge med seg en tropp på 18 spillere. Vanligvis har de pleid å ha med 16 spillere og derfor ingen på tribunen. Med 18 spillere må de ha to spillere som sitter på tribunen under kampene.

- Gulvarealet i Fanzone i Herning er dobbelt så stort som gulvarealet i Oslo Spektrum. Mens det er 5,000 kvadratmeter i Spektrum, så opptar fanzone i Herning hele 10,000 kvadratmeter. Til sammenligning har hallen der det spille håndball-VM i Trondheim Spektrum et areal på 4,800 kvadratmeter, mens selve selve hallen de spiller på i Herning og i Jyske Bank Boxen har et areal på 10,000 kvadratmeter. I Scandinavium i Göteborg er det 4,100 kvadratmeter.

PS! Disse målene er kun basert på bakkeplan og vi har ikke tatt høyde for flere etasjer. I Herning er det f.eks. Fire etasjer fordelt på 36.500 kvadratmeter, mens hele messesenteret er på 110,000 kvadratmeter.

Fanzone i Herning er så stort at de har et eget fanzone-kart over hvor ting ligger. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Forskjell på Norge og Danmark

- Mens de norske spillerne må holde avstand fra fansen og har ferdigpåskrivde autografkort de gir ut, og må ta selfier på lang avstand, så har danskene en annen tilnærming. Hos danskene plukkes det ut tre spillere etter hver kamp som står 45 minutter i fanzone og skriver autografer, gir klemmer og tar selfier med unge fans.

PS! Hvordan de gjør det i Sverige vet vi ikke da vi har hatt fokus på dekningen av VM i Norge og Danmark.

Danske Emma Friis poserer gladelig med fansen under VM på hjemmebane. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

- Mens Norge må flytte på seg to ganger under VM (først fra Stavanger til Trondheim, så videre til Herning), så må Sverige flytte på seg én gang (Fra Göteborg til Herning). Danmark på sin side kan bli boende på samme plassen under hele mesterskapet da de spiller alle sine kamper i Herning.

- I alle tre vertsnasjonene ble det arenabytte utifra det som egentlig var planlagt ved budrunden. I Norge skulle egentlig Jordal Amfi i Oslo vært brukt, men gruppespillet ble flyttet til DNB Arena i Stavanger. I Danmark skulle egentlig Sydbank Arena i Kolding hatt to gruppespill og et mellomspill, men dette ble flyttet til Arena Nord i Frederikshavn. I Sverige skulle Malmö Arena i Malmö vært brukt, men disse kampene ble flyttet til Helsingborg Arena i Helsingborg.

- Danmarks landslagssjef, Jesper Jensen, er til vanlig trener for Team Esbjerg, laget der Nora Mørk, Henny Ella Reistad og Sanna Solberg-Isaksen spiller. I tillegg er følgende norske en del av laget: Kristine Breistøl, Marit Røsberg Jacobsen og Julie Bøe Jacobsen.

- Kun elleve av VMs spillere spiller i Rema 1000-ligaen til vanlig. Fem av de på Norge, to på Spania, én på Nederland, én på Frankrike, én på Tsjekkia og én på Sverige. Seks av disse spiller til daglig for Vipers, to på Sola, én på Molde, én på Storhamar og én på Larvik.

- Den japanske målvakten, Sakura Kametani (Hauge), er født og oppvokst i Norge, men spiller for Japan. Hun har tidligere spilt to landskamper for Norge. Gneist, Nordstrand, Tertnes, Vipers og Nykøbing Falster er hennes tidligere klubber, mens nå spiller hun for franske ESBF Besançon.

Spanske Paula Arcos spiller til daglig i Rema 1000-ligaen og i Vipers. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Deportes Femeninos / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Mer VM-fakta

- VM-maskotten heter Vilje og er et ekorn. Navnet skal representere viljen til å vinne, viljen til suksess og viljen til å begeistre.

VM-maskotten Vilje. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

- Slagordet for VM er: "Aim to Excite", som står for å ha som mål om å begeistre.

- VM-logoen representerer en ball flyvende i rask fart med fargene blå, rød og gul for å representere de tre vertsnasjonene. Denne logoen ble designet av det danske selskapet Urgent.Agency.

- VM-sangen heter Aiming for number one og er laget av den svenske DJ-en og produsenten Wahlstedt. Hør sangen HER.

Wahlstedt spiller VM-sangen under åpningsseremonien i Stavanger. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

- Det er totalt 23 dommerpar i VM. Montenegro er den enste nasjonen som har med to dommerpar. Resten av dommerparene er fra forskjellige nasjoner.

- Et nytt VM-trofé vil bli delt ut for første gang i årets mesterskap. Du kan se det via lenken HER. Den svenske designeren, Lena Bergström, har laget trofeet i samarbeid med det svenske glasverket Kosta Boda. Trofeet veier over ti kilo og består av fire individuelle deler som alle er laget av glass der de har malt over med 21 karat gull. Totalt har de brukt over seks døgn for å produsere trofeet.

- VM-finalen går av stabelen søndag 17. desember. Der er det nærmest utsolgt, men i skrivende stund er det tre ledige seter til salgs på turneringens hjemmeside. Disse plassene er hver for seg på nedre del av den ene svingen.

- Det spilles totalt 112 kamper i årets VM. Kun 48 av de er spilt så langt.

- Østerrike og Island kvalifiserte seg egentlig ikke til VM, men begge to fikk wild card-plass.

Jyske Bank Boxen i Herning skal huse finalespillet. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

Håndball-VM 2023