Emma Friis jubler for seier i bronsefinalen i European League. Nå kan hun juble for prisen som Årets spiller i dansk håndball 21/22. Foto: Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Emma Friis om å vinne årets spiller: –⁠ Det er deilig

Vi tok en prat med årets spiller i dansk håndball, Emma Friis, da vi møtte henne mandag ettermiddag. Bli også bedre kjent med Ikast-spilleren gjennom flere videosnutter vi tok.


– Det er deilig. Det betyr at jeg gjør det bra. En fysisk pris på at hardt arbeid betaler seg. Den er jeg veldig glad for og jeg kommer til å se masse på den hjemme, sier en ekstremt glad og fornøyd Emma da hun nettopp har fått prisen som årets spiller i dansk håndball for sesongen 2021/22.

Emma smiler som regel mye, men mandag gikk smilet nesten rundt til tider. Den 22 år gamle (blir 23 i oktober) venstrevingen strålte da vi møtte henne i Aarhus sentrum mandag ettermiddag. I 25 grader og lettskyet vær titter solen frem titt og ofte samtidig som vinden blåser innover byen som yrer av folkeliv rundt oss.

Les hele begrunnelsen via lenken under:

Hun tok medalje i alt hun deltok i forrige sesong, men det ble med bronse etter bronse. Det ble nemlig tredjeplass i både serien, sluttspillet, cupen og i Europrean League. I tillegg fikk hun med seg en bronse med A-landslaget under VM i Spania. Likevel ser hun stor framgang i laget.

– Det var en sesong der det har vært nesten. Det har vært bare bronsemedaljer, men jeg synes når vi ser tilbake på denne sesongen kontra de sesongene vi har hatt tidligere, så har vi utviklet oss veldig mye. Jeg ser at som lag at vi den siste sesongen har vi kommet litt tettere på for eksempel Team Esbjerg. Det er et lag vi måler oss med for det er der vi må for å nå det absolutte toppnivået, sier Emma om sesongen som har vært.

– Resultatmessig er bronsemedaljer klart bedre enn fjerdeplass, men om man kun ser på utvikling, så har det bare gått oppover og derfor har vi hatt en meget god sesong synes jeg, legger hun til.

Emma Friis med prisen sammen med ansvarlig redaktør i Kvinneidrett.no, Andreas Kristoffer Berge. Foto: Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Tatt steg som menneske
For hennes egen del hadde hun den høyeste scoringsprosenten av alle som har scoret mer enn 150 mål og av alle som har hatt mer enn 200 forsøk. Totalt ble det imponerende 195 scoringer på 264 forsøk i serie, cup og sluttspill. Det utgir en treffsikkerhet på 73,86 prosent og var blant annet høyere enn norske Henny Ella Reistad, som var nærmest i kampen som årets spiller.

Men det er ikke bare på banen venstrevingen har tatt store steg det siste året.

– Det har vært en god sesong som jeg er stolt av, og jeg er glad for den utviklingen jeg har hatt den siste sesongen. Ikke bare på håndballbanen, men faktisk også som mennesket bak håndballspilleren. Jeg har lært mye mentalt som har gjort at jeg har tørt å ta mange sjanser forrige sesong, og det tror jeg har endret litt tankesettet mitt i forhold til det å spille håndball. Jeg er selvfølgelig stolt over det og det er deilig at det også har bært frukter i form av en landslagsplass. Jeg er glad for å være i det miljøet jeg er i nå.

– Nå er jeg kun visekaptein, men på lånt tid var jeg kaptein. Jeg vil ikke beskrive meg selv som en fødde lederen, men jeg liker godt at alle andre som jeg er rundt har det bra. Det er helt sikkert noe jeg har vokst med og som jeg også tror har vært med på å gjøre meg til en bedre håndballspiller, sier hun videre.

Ønsker å nå finalene
Emma kommer omtrent rett fra trening da vi møtte henne mandag. Ikast startet nemlig med oppkjøringen mandag morgen. Det med nytt navn, ny logo og i nye drakter. Klubben som i fjor het Herning-Ikast har nemlig skiftet til Ikast håndball. Dermed går de også fra lilla til gult og mørkeblått.

– Jeg gleder meg til sesongen. Nå har vi hatt første treningsdag i dag og jeg synes allerede at det ser veldig lovende ut. Nå er jeg opprinnelig selv fra Herning, så det gjør litt vondt i mitt Herning-hjerte. Men det blir kult og jeg vet at i både organisasjonen og sponsorer er det veldig mange fra Ikast, så det betyr noe for dem at vi kommer tilbake som Ikast håndball, og kommer tilbake til de opprinnelige fargene. Det kan vi som spillere støtte oppunder og vi skal selvfølgelig gjøre vårt beste på banen.

Og etter et år med tap i alle semifinalene hun spilte er nå håpet å kunne klare å nå finalene og ikke bare bronsefinalene.

– Ja, jeg tror det blir et konkret mål for denne sesongen at vi ønsker å nå finalene og ikke bare semifinalene. Vi vet hvor nivået er og vi er fullt klar over at vi må prestere på vårt ypperste, om ikke overprestere, for å kunne komme til finalene. Men jeg synes vi har en god kontinuitet i laget og vi har lagt en god grunnmur de siste sesongene. Vi har noen nye spillere som skal inn i konseptet, men jeg synes vi har veldig gode muligheter for å virkelig ta et skritt opp.

Mål om EM

For hennes egen del håper hun å fortsette utviklingen hun har hatt både på og utenfor banen de siste sesongene.

– Jeg er på et sted der jeg ønsker å beholde plassen på landslaget, og selvfølgelig fortsette min egen utvikling i klubblaget. Jeg merker at jeg tatt steg de siste sesongene og mitt ønsker er å bare kunne fortsette i den kurven både på og utenfor håndballbanen. 

– Det er også en målsetning å få spille mer i EM. Jeg er sinnsykt glad bare for å bli tatt ut i førsteomgang, men det er klart at et mål for meg er å kunne få lov til å få mer spilletid og være en mer fast del av troppen.

Hun har alt nådd drømmen om landslaget som hun hadde fra hun var liten, men hun har også en drøm om å få spille i Champions League igjen. Hun gjorde nemlig det for noen år tilbake da klubben het Midtjylland.

– Når jeg var liten drømte jeg om å komme på landslaget og det målet kan man si jeg har krysset av nå, så mine konkrete mål nå er å beholde den plassen. Jeg har en drøm om å en dag komme til utlandet og kunne delta på den store scenen. Få lov til å spille Champions League igjen. Det vet jeg ikke om kommer til å skje nå eller først om noen år, men det er helt klart en drøm jeg har i framtiden.

Hvem er Emma på banen?

– Hardfør, Perfeksjonistisk og glad.

Hvem er Emma utenfor banen?

– Smilende, introvert og empatisk.

Studier

Ved siden av håndballen studerer hun også på fulltid ved universitet i Aarhus. Der tar hun bachelor i internasjonal virksomhetskommunikasjon på engelsk. Hun har fullført det første året, men vurderer fremover om hun skal forlenge studiet ved å ta noe på deltid.

– Jeg har tre år igjen, fordi jeg regner med å forlenge det med et år. Jeg tok det første året på fulltid og det har egentlig fungert ok, så jeg skal føle på det fremover om jeg kan ta det på fulltid eller om jeg trenger å forlenge det. Om jeg ikke forlenger det, så mangler jeg kun to år, sier Emma avslutningsvis overfor Kvinneidrett.no der vi sitter på torget i Aarhus.

FAKTA:

Emma Cecilie Uhrskov Friis
Født: 31/10-1999
Fra: Herning
Bor i: Aarhus
Høyde: 162 cm
Posisjon: Venstrekant
Draktnummer: 15
Draktnummer på landslaget: 33
Studier: Internasjonal virksomhetskommunikasjon på engelsk ved universitet i Aarhus

Foto: Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Bildeserie
Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.