Bilder av Emma Friis mellom 2016 og 2022 Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Emma Friis - En venstrekant for fremtiden

Danske Emma Cecilie Uhrskov Friis (22) har blitt omtalt som det største håndballtalentet i Danmark. I cupfinalehelgen ble hun toppscorer i den danske cupen og hun fortsatte storspillet på landslaget. Vi tok en lengre prat med den alltid så hyggelige jenta fra Herning.


– Ja, vi er fornøyde med bronse. Når det ikke ble finale, så har hele døgnet gått på å at vi skulle spille bronsekampen, og ikke minst vinne kampen. Så det betyr mye nå, sier Emma til Kvinneidrett.no når vi setter oss ned med henne på tribunen i Blue Water Dokken i Esbjerg.

Praten er ledig og løs, og til tross for at det går på både norsk og dansk om hverandre, så flyter det godt.

Herning-Ikast jubler for bronsemedalje. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Tapte semifinalen

Vi starter å snakke om cupfinalehelgen. Herning-Ikast spilte lørdagen semifinale mot Team Esbjerg i den danske cupen. Der ble det et 34-29-tap, men de holdt godt følge med Esbjerg nesten helt ut.

– Jeg synes det var en spennende kamp. Det bølger mye frem og tilbake. Esbjerg er et veldig, veldig bra lag og vi visste at vi måtte prestere på topp om vi skulle vinne i dag. Jeg synes vi gjør litt for mange feil i løpet av hele kampen og det er de for gode til og det straffer de oss på. Det er det jeg føler vi taper på i dag.

Emma på sin side var i en egen klasse. Hun leverte hele ti mål i semifinalen.

– Det er jeg selvfølgelig glad for. Litt så der når vi har tapt og ikke er i pokalfinalen. Det gir selvfølgelig selvtillit før bronsefinalen og det er alltid deilig å bidra.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Seier i bronsefinalen

Dagen etter ventet København i bronsefinalen. København hadde på sin side et 29-25-tap for Odense i sin semifinale.

– Jeg tror det blir en god kamp. Det blir spennende å se hvilket lag som har mest å komme med. Vi hadde begge kamp lørdag og jeg tror det handler mye om hvem som er best til å restituere og hvem som har det i seg, sa Emma til oss dagen før bronsefinalen.

Og etter en jevn kamp der Herning-Ikast hele tiden var et lite hakk foran, så ble det til slutt en 30-27-seier. Emma selv scoret ni nye mål.

– Ja, det var en litt rotete kamp, men jeg er glad for at vi tok seieren til slutt. Vi skapte flere sjanser og hadde mer tro på det, sier hun om kampen mot København.

Totalt endte Emma opp med 19 scoringer på to kamper i Final4-helgen. Det var mest av samtlige spillere. I tillegg scoret hun totalt 33 mål på fire cupkamper, også det var mest av alle spillerne i turneringen.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Leddbåndsskade

Men om vi skrur tiden tilbake til omtrent et år siden, så var ikke alt rosenrødt. I april 2021 skadet Emma leddbåndet i kneet. Heldigvis ble det ingen skade på menisk eller korsbånd, så veien tilbake har vært kortere enn man kunne frykte. Hun måtte likevel belage seg på seks uker med gips, før hun kunne starte veien tilbake. Og måten hun har kommet tilbake på har vært over all forventning.

– Veien tilbake har faktisk vært veldig god. Det kom selvfølgelig på et veldig ugunstig tidspunkt, siden jeg ikke kunne være med til de siste spennende kampene. Men hele gjennopptreningen har gått som den skulle og kneet har reagert på en god måte. Jeg merker ikke til noe av det nå og føler jeg faktisk har kommet sterkere tilbake.

Emma i aksjon under en kamp mot Storhamar tidligere i år. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

En vanvittig sesong og hundre mål

Og sterkere tilbake har hun virkelig kommet. Hun har hatt en 2021/22-sesong ut av en annen verden. Som kaptein på Herning-Ikast har den unge jenta virkelig briljert.

Som sagt ble hun toppscorer i den danske cupen og i Final4, men hun er også lagets toppscorer i European League. Der har hun notert seg for 31 scoringer på de seks kampene hun har spilt. I tillegg noterte hun seg for ti scoringer under A-landslagskamp borte mot Romania rett i etterkant av final4. Det vil med andre ord si at hun scoret hele 29 mål på tre kamper og fem dager. Det fra venstrekanten sin.

Oppå dette har hun totalt scoret 100 mål på 24 kamper i den danske ligaen (85 i spill og 15 på straffe). Det gjør at hun er toppscorer på laget, mens hun ligger som nummer 15 på toppscorerlistene for hele ligaen.

Totalt står Emma med ikke mindre enn 164 scoringer på 34 kamper for Herning-Ikast denne sesongen. Det gir et snitt på 4,82 mål per kamp. Stabiliteten hennes er nemlig enorm.

Alt dette har kommet i det som er hennes første sesong etter skaden.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

VMs beste

Ikke bare har det vært klubblaget som har fått nytte av Emmas ferdigheter på venstrekanten. Hun har også vært en del av det danske landslaget opp igjennom.

Under U18-VM i Slovakia i 2016 ble hun kåret til VMs beste venstrekant. To år senere i U20-VM i Ungarn ble hun igjen kåret til turneringens beste venstrekant.

På yngre landslag står hun med 207 mål på 56 kamper (både U-landslaget og Y-landslaget).

Etter suksessen på yngre landslag har hun de siste årene vært en del av A-landslaget. Der har hun notert seg for 47 mål på 20 kamper. Nå i forrige kamp ble det ti scoringer på Herning-jenta.

Se intervjuet vi gjorde med Emma fra 2018 i videovinduet under:

Emma Friis etter å ha blitt kåret til årets beste venstrekant i U20-VM 2018. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

VM-bronse

I desember var hun med til Spania for å spille VM. Der endte det med Danmarks første mesterskapsmedalje siden de tok VM-bronse i 2013.

– Det var virkelig en god reise og veldig surrealistisk. Jeg tror ikke det gikk opp for meg før jeg kom hjem, hvor mye man egentlig har vært med på.

– Det er bare sinnsykt motiverende å være en del av, og være blant så mange dyktige spillere. Det er veldig intenst å være i landslagsboblen. Det kjenner jeg at det har vært nyttig og gagnet meg som håndballspiller, fortsetter hun.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av @emmafriis4

Danmark jubler for seier under VM i Spania i desember. Foto: Thomas Granerød

Kjemper om flere Final4

Fremover er det også mye spennende å spille om for Emma. Herning-Ikast skal i april ut i kvartfinale i European League. Etter seks strake seire i gruppespillet er de favoritter når de møter rumenske SCM Ramnicu Valcea i kvartfinalen.

Det spilles best av to kamper og vinneren tar seg dermed til semifinale og Final4 i mai. Laget var i Final4 også sist sesong, men den gang ble det to strake tap og det endte med fjerdeplass. Den gang var ikke Emma med, men i år håper hun å kunne kjempe om medaljene sammen med resten av laget.

– Det synes jeg er veldig spennende. Jeg gleder meg masse til å spille kvartfinale og det er noe som jeg vet at hele klubben har gledet seg mye til. Det er en stor ting for oss spillere at vi kommer så langt. Vi var med til Final4 sist gang og, så vi vil veldig, veldig være en del av det igjen.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Kjemper om medaljer

Også i serien kjempes det om medaljer for Herning-Ikast. Laget ligger på tredjeplass med to serierunder igjen. De har fire poeng opp til Esbjerg på andreplass, mens bakover skiller det ett poeng ned til Viborg.

I sluttspillet er det topp åtte fra serien som får plass. Der spilles det først et gruppespill med fire lag (hjemme/borte), hvor de to beste i hver avdeling tar seg til semifinalen. I semifinalen spilles det best av tre kamper, og det samme gjøres det i finalen og bronsefinalen.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Talent og fremtid

Emma har blitt omtalt som et av de største håndballtalentene i Danmark på 2010-tallet. Hun ble også nevnt som én av de 20 mest lovende spillerne i verden av det europeiske håndballforbundet (EHF) i 2018. Med andre ord har presset for å lykkes vært der, men samtidig har Emma vært flink til å la det prelle av.

– Det tenker jeg ikke så mye på. Jeg har dyktige trenere rundt meg som gjør at jeg utvikler meg i en bestemt retning. Jeg håper egentlig abre å kunne utvikle meg videre som håndballspiller og menneske.

Og fremover ønsker toppscoreren å utvikle skuddreporteraret sitt i enda større grad.

– Ja, jeg håper at jeg kan fortsette å utvikle skudd reporteraret.

I tillegg til at hun ønsker å kjempe om titler med Herning-Ikast og landslaget.

– Også har jeg en del ambisjoner. Jeg vil fortsette på landslaget og gjøre det godt der, og vinne titler med Herning-Ikast. Det vil jeg gjerne, sier hun med et lurt smil avslutningsvis før hun går videre for å restituere.

Årets lag under U18-VM i 2016. Emma er nummer to fra høyre. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

FAKTA:

Emma Cecilie Uhrskov Friis
Født: 31/10-1999
Fra: Herning
Høyde: 162 cm
Posisjon: Venstrekant
Draktnummer: 15
Draktnummer på landslaget: 33
Studier: Internasjonal virksomhetskommunikasjon på engelsk

Se for øvrig bildegalleri av Emma fra U18-VM 2016, U20-VM 2018 og fra den siste sesongen i galleriet under!

Emma ser Final4-finalen fra tribuneplass etter å ha først sikret bronsen. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Bildeserie
Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.