Danmark jubler her for en seier i VM i 2021. Nå kan de også juble for EM-plass til mesterskapet i 2022. Foto: Thomas Granerød

Danmark klare for EM - Flere andre også klare

De første lagene til håndball-EM i november er klare. Denne helgen tok flere nasjoner seg videre til sluttspillet.

EM 2022 skal i år spilles i Slovenia, Montenegro og Nord-Makedonia. Dermed er alle de tre nasjonene forhåndskvalifisert. Det samme er Norge, som er regjerende mestere. De andre nasjonene må igjennom kvalifisering og de er inne i den siste fasen. Fra seks kvalifiseringsgrupper skal totalt tolv lag til EM, slik at EM spilles med totalt 16 nasjoner mellom 4. og 20. november.

Vi tar dere kort igjennom gruppene.

Gruppe 1:

Først ble det klart at Russland diskes som følge av krigen i Ukraina. Dette førte til at Polen fikk tilkjent to seire med 10-0 i begge kamper. Det er nok til at polakkene ble klare for EM til tross for at de ikke spilte denne uken.

Søndag sikret også Sveits EM-plass etter seier over Lithauen. Dermed er sveitserne klare for sitt første Europamesterskap.

Gruppe 2:

Danmark tok en meget sterk bronsemedalje i VM i desember etter åtte år uten medalje i mesterskap. Det er likevel store danske tradisjoner innenfor håndballen og landet har aldri gått glipp av et EM. Det gjør de heller ikke i år.

Etter at Emma Friis skjøt Romania i senk på onsdag, så fulgte danskene opp med en ny seier mot Romania lørdag. Dermed er danskene klare for mesterskapet i november.

Østerrike og Romania kjemper om den siste plassen. De to møtes også i den siste runden i april og det kan fort bli en ren finale mellom de to. Sist lagene møttes endte det 33-33.

Saken fortsetter under annonsen.

[annonse]
Gruppe 3:

Både Tyskland og Nederland ble tilkjent hver sin 10-0-seier over Hviterussland, etter at hviterusserne diskes på samme grunnlag som Russland. Dermed var det denne uken noen meget viktige kamper mellom de to nasjonene. Etter at Nederland vant greit på torsdag, ble det tettere lørdag. Etter en spennende kamp vant til slutt Nederland 30-29 og sikret seg med det en plass i EM.

Tyskland kjemper nå med Hellas om den siste plassen, og de to møtes i april. Tysk seier eller uavgjort i den kampen sender tyskerne til EM. Det bør ikke by på store problemer for Tyskland som slo nettopp Hellas med 36-10 tidligere i kvalifiseringen.

Gruppe 4:

Frankrike tok seg til EM etter to strake seire denne uken. 27-19-seieren over Kroatia søndag sendte de franske jentene til mesterskapet.

Kroatia, Tsjekkia og Ukraina kjemper om den siste plassen. Det skiller kun to poeng mellom disse tre nasjonene, men de to kampene mellom Tsjekkia og Ukraina skulle spilt den siste uken er utsatt som følge av krigen Ukraina. Dermed har de begge to kamper mindre spilt enn Kroatia.

Gruppe 5:

Ungarn og Spania ligger begge på toppen med seks poeng. Bak de følger Portugal med fire poeng.

I slutten av april avgjøres gruppa og her er alt åpent. Det kan faktisk ende opp med at alle de tre nasjonene ender opp på samme poengsum. Slovakia er siste lag i gruppa, men de kan ikke ta seg videre.

Gruppe 6:

Svenskene slo lørdag tilbake etter tapet mot Serbia i midtuka. Etter den serbiske tomålsseieren, ble det lørdag en solid 33-25-seier til Sverige lørdag. Dermed holder svenskene tabelltoppen. Men det er ikke avgjort i denne gruppa og det lever utover.

Både Serbia og Island er kun to poeng bak Sverige og det er dermed fryktelig tett. Sverige kan samtidig avgjøre det selv når de møter Island i neste kamp. Island og Serbia møtes for øvrig i den siste kampen i gruppa.

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.