Nyttårskalender 2023-2024 Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
Nyttårskalender - Luke 3

Aune om veien tilbake: –⁠ Når dommeren blåste av kom tårene

Mille Aune (21) var ute med skade i halvannet år, men i september var hun endelig tilbake. Nå forlater hun Brann, men tar med seg store opplevelser fra høstsesongen 2023. Vi tok en prat med henne om veien tilbake fra skade og høstsesongen med Bergensklubben.


Mille Aune startet fotballkarrieren i Viking og spilte der i en rekke år frem til hun meldte overgang til Klepp foran 2020-sesongen.

Der fikk hun 14 kamper den første sesongen og debuterte blant annet i Toppserien hjemme mot Kolbotn 5. juli 2020. Hun startet kampen for Klepp og spilte de første 82 minuttene av kampen. I tillegg ble det én cupkamp på Aune i Kleppdrakta.

I 2021 ble det først ni kamper for Klepp, før hun byttet beite og ble klar for Brann (tidligere Sandviken red.anm.) i august 2021. Samme året tok hun så seriegull med bergenserne etter sine første fem seriekampene for klubben. Senere samme år ble det cupsølv etter tap for Vålerenga i NM-finalen. Aune kom aldri på banen i finalen, men hun spilte to cupkamper tidligere det året.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– Det var rørende

To år senere har det ikke blitt mer tolv Toppseriekamper og to NM-kamper for 21-åringen. Det er dog ikke bare på grunn av det sportslige, men på grunn av skader og sykdom.

Hun slet først med RS-virus, corona, brukket ribbein og flere skader på vinteren foran 2022-sesongen, men i april 2022 falt all opptrening i grus da hun fikk en alvorlig kneskade. Fremre og bakre korsbånd, samt menisk og leddbånd røk. I tillegg var kneet ute av ledd. Nå ventet det en lang tid på sidelinjen for ungjenta fra Stavanger.

Legene i 2022 sa at Aune kanskje aldri kom til å spille fotball igjen, men etter tre operasjoner og lange opptreningsmåneder var dagen her. Lørdag 26. august 2023, 16 måneder senere, vil for alltid stå som en milepæl i Aune sin fotballkarriere, dagen hun endelig var tilbake å spilte kamp i Toppserien. Hun kom inn for Justine Kielland etter 80 minutter og fikk med det de siste ti minuttene for Brann. Siden har det blitt ytterligere tre seriekamper i 2023.

– Det var ekstremt kjekt og vi tok jo tre poeng. Det var jo drittvær, men det gikk det ikke an å tenke på på en så fin dag. Når dommeren blåste av kom tårene, så det var rørende både det og den applausen jeg fikk når jeg kom innpå. Det var veldig kjekt, sier Aune til Kvinneidrett.no om den spesielle comebackdagen.

Aune på vei inn i sitt comeback. Foto: John Vint

– Kunne aldri forestilt meg hvor grusom tid det ble

Men frem til det har det vært en tung vei. Aune er åpen på at det har vært en ekstremt tøff periode som hun både har lært mye av, men som hun gjerne skulle vært foruten.

– Det har så absolutt vært tøft. Skulle jeg tenkt på det før jeg gikk igjennom det, så kunne jeg aldri forestilt meg hvor grusom tid det på en måte var. At du går glipp av å se gjengen din oppleve ting sammen som du gjerne skulle opplevd med de. Det var ikke noe gøy, så det at jeg kan legge det bak meg og se på det som en tid jeg på en måte har lært mye av er beroligende.

Mille Aune (nummer tre fra venstre) synger Nystemten sammen med (fra venstre) Johanna Renmark, Signe Gaupset, Maria Brochmann og Sandra Stavenes. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– Alle de følelsene har jeg egentlig savnet

For i høst var endelig Aune tilbake på treningsfeltet og i september tilbake i kamp. Det har vært en lang vi dit, men nå kjenner hun endelig på fotballgleden igjen.

– Det har vært skikkelig deilig å ha noe å glede seg til i helgene igjen, og kjenne på de følelsene man kjenner på når man skal spille fotballkamper. Og i hvert fall når vi har gjort det så bra og har vunnet såpass viktige fotballkamper, så det er kjekt å føle at du er en større del av det enn du er når du er skadet. Så det har vært kjekt å kjenne at man er en del av et lag og en gjeng igjen.

– Bare de følelsene med at man gleder seg til å spille, og det at man blir skuffet over at man ikke får spille, det at man gruer seg til kamp eller er spent. Alle de følelsene har jeg egentlig savnet å ha i halvannet år, legger hun til.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– Skal ikke ta den æren

Etter at Aune kom tilbake i spill igjen snudde og Brann sine prestasjoner i 2023-sesongen. Etter Aune ble klarrert for spill igjen på trening i august har Brann gjort sine saker bra. Med seks seire, tre uavgjorte og kun ett tap på høstsesongen i Toppserien var Brann på andreplass på formtabellen når Toppserien var ferdigspilt, kun bak LSK Kvinner. I tillegg har laget tatt 7 poeng i Champions League etter to seire, én uavgjort og ett tap.

Aune faller nesten sammen i latter når vi nevner det, men vil ikke ta på seg noe av æren for Branns formkurve.

– Jeg tror mye av takken der ligger hos trener og den nye mentaliteten i gruppen, så jeg skal ikke ta den æren på mine skuldre, sier en lattermild Aune.

For i sommer skjedde det mye i Brann. Først kom Martin Ho inn som ny hovedtrener, før de stadig vekk fikk spillere tilbake fra skade.

– Når jeg kom tilbake var vi veldig få på trening. Det var sånn at vi spilte tre mot tre på trening og sånt. Så bare det at man utover klarte å fylle opp en stall er jo ekstremt bra, og at det ble konkurranse på trening hver eneste dag for hvem som skal få spilletid hever også nivået. Så det var kjekt å se og være en del av.

Mille Aune (nummer tre fra venstre) sammen med (fra venstre) Johanna Renmark, Justine Kielland,  Natasha Anasi-Erlingsson, Marthine Østenstad og Karoline Haugland mens de synger med supporterne. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

– Fikk frysninger

Brann er for øvrig tidenes første norske kvinnelag i et Champions League-gruppespill. Den siste kvalifiseringskampen da det ble klart at Brann skulle inn i gruppespillet sitter igjen som et stort minne for Aune.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende. Jeg fikk frysninger når jentene gikk ut spillerinngangen der. Du så alle på tribunen, du hørte Bataljonen. Nei, det var helt rått og det er ikke mange jenter som har fått oppleve en sånn følelse. Forhåpentligvis kan det komme flere slike opplevelser frem mot jul, sa hun den gang.

Og som sagt har det gått bra for Brann. Seier mot St. Pölten borte og Slavia Praha hjemme gjorde at de fikk en kjempestart. Det ble etterfulgt av tap borte mot Lyon, men uavgjort 2-2 hjemme mot Lyon rett før jul. Dermed er det store sjanser for at Brann tar seg videre til en kvartfinale. Gjør det det blir de første norske lag i en kvartfinale siden LSK Kvinner var i kvartfinalen i 2018/19-sesongen (Endte med tap for Barcelona red.anm.).

Brann spiller neste Champions League kamp borte mot Slavia Praha 25. januar, mens St. Pölten venter på hjemmebane 31. januar. Med poeng i en av kampene vil Brann gå til kvartfinale såm lenge ingen av de motstanderne slår Lyon.

For Aune sin del ble det like før jul klart at hennes tid i Brann er over. Hun forlater klubben ved årsskifte og det skal bli spennende å følge henne videre i ny klubb neste sesong.

Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.