Tysklands Svenja Huth under oppvarming hjemme mot Norge (endte 1-1) tilbake i november 2016. Tirsdag var hun med på å slå Spania i EM. Arkivfoto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

A-EM: Tysk seier i storkampen

EM-gruppespillets største kamp ble en fartsfyllt og underholdende fotballkamp. Tyskerne viste råskap og taktiske egenskaper i verdensklasse mot et godt spansk lag.

To av EMs største favoritter i Spania og Tyskland møttes tirsdag kveld til dyst på Brentford Community Stadium i London.

– Kampen er noe av det beste jeg har sett i en EM-kamp i taktikk, hurtighet, teknikk. Det sammen med aggresivitet og råskap i gjenvinningsfasen og duellspillet ga en fotballkamp på et meget høyt nivå, sier redaktør og fotballekspert i Kvinneidrett.no, Andreas Kristoffer Berge.

Spansk marerittåpning

Spesielt førsteomgangen var fartsfylt. Dessverre for spanjolene fikk de en grufull start da en av verdens beste keepere i Sandra Paños gjorde en sjelden keepertabbe. Hun ga ballen rett til tyske Klara Bühl. Hun gjorde ingen feil da hun satt 1-0.

Spania dominerte stort i banespillet, men tyskernes høye og aggresive press kombinert med gode og hurtige kontringsforsøk de gangene de ble spilt lave gjorde at Spania aldri kunne slappe av. Da Lucia García ikke klarte å omsette en sjanse alene med keeper i mål, så smalt det istede i den andre enden.

Alexandra Popp headet nemlig tyskerne opp i 2-0 mot spillets gang 37 minutter ut i oppgjøret. Det var også resultat til pause.

Tysk råskap og kynisme

Etter hvilen viste tyskerne kyniske, råskap og klokskap da de pakket igjen i egen boks. Det lå lavt og kompakt, og utover kampen gikk de også ned i 5-4-1 for å kontrollere det inn.

Spania dominerte kampen med ball, og skapte flest sjanser, men tyskerne var ikke ufarlige på kontra. Blant annet skulle nok Spanias kaptein, Irene Paredes hatt rødt kort da hun rev ned en Popp på vei igjennom.

Spania slapp da med skrekken, men til tross for flere gode kombinasjoner offensivt slet Spania med å spille seg igjennom et godt tysk forsvarsspill. Det sammen med en vanvittig redning fra Merle Frohms på skuddet til Mariona Caldentey 20 minutter før slutt.

Tyskland gruppevinnere

Spania var rett og slett ikke gode nok foran mål og det var tyskerne som gikk seirende ut av de fleste duellene. En kamp som bød på mye varierte taktiske grep der tyskerne til slutt kunne juble for 2-0-seier for en nesten fullsatt stadion med 16 037 tilskuere (stadion tar 17 250 tilskuere).

– Det var uten tvil to av EMs beste lag. Tyskernes defensive spill var en fryd å se på og de kan gå hele veien. Spania har tatt store steg siden forrige EM og det er ikke umulig at de kan vinne EM til tross for at de mangler både Alexia Putellas og Jenni Hermoso. Jeg ser på Tyskland og Spania som de store favorittene sammen med England og Frankrike etter hva vi har sett så langt, sier Berge.

Tyskland kan bli Norges motstander

Dermed er Tyskland gruppevinner i gruppe B, og de blir dermed Norges motstander i kvartfinalen om Norge klarer å slå Østerrike på fredag. England møter vinneren av kampen mellom Spania og Danmark i sin kvartfinale.

Kampstart for Norge på fredag er klokken 21:00 i Brighton. Kampen sendes på TV2.

Banens beste: Marina Hegering, Tyskland