Norge samlet etter triumf i første EM-kamp. Foto: Erling Løkken, Røa

A-EM: Norge dominerte åpningskampen

Det norske A-landslaget slo Nord-Irland i åpningskampen i senior-EM torsdag.

Etter en frisk nordirsk start tok Norge over kontrollen og plutselig var Julie Blakstad alene på venstresiden. Det nordisrske forsvaret sviktet totalt da Blakstad fikk satt inn 1-0 i nærmeste hjørnet. Det bak en også svak keeperprestasjon.

Tre minutter senere dukket Frida Maanum opp og sikret norsk 2-0-ledelse etter at Norge hadde lyktes med et brudd i det høye presset mot et Nord-Irland som ikke helt hadde kommet seg etter den første scoringen.

Norge styrte kampen greit utover den første omgangen og etter en halvtimes spill ble det dømt straffe til Norge for hands på en nord-irsk spiller. Det var absolutt ingenting å si på handsen og den nord-irske jenta var heldig som unngitt kort. Caroline Graham Hansen var sikker fra straffemerket og sikret en 3-0-ledelse til pause.

Etter hvilen fikk Nord-Irland til en sjokkåpning da de reduserte på en corner. Det norske forsvarsspillet på corneren var under enhver kritikk og det skal faktisk ikke være mulig å slippe inn en sånn scoring om man ønsker å kjempe om EM-medalje.

Men det gjorde lite, for Norge hadde full kontroll på selve kampen. 54 minutter ut i kampen satt Guro Reiten inn 4-1-scoringen på et frispark og man kan igjen stille spørsmål ved keeperspillet til den nord-irske keeperen.

Norge ble aldri truet i forhold til seieren og tre poeng, men at man kun klarte 4-1-seier mot EMs på papiret svakeste lag er under det man skal kunne forvente. Egentlig burde Norge vunnet med mer mot Nord-Irland. Spesielt siden både Østerrike og England kan fort vinne stort mot nord-irrene, og da kan målforskjellen spille inn. Samtidig var det totalt sett en grei norsk start i det som ble en litt typisk første kamp i mesterskap.

Nå venter storfavoritt og hjemmenasjon England i neste før et godt kollektivt og lavtliggende Østerrike venter i den siste gruppespillkampen.

England vant for øvrig 1-0 over Østerrike i deres kamp onsdag.

Norges beste:
Vanskelig å velge mellom Guro Reiten og Frida Maanum, men vi gir den til sistnevnte. Gjorde ting enkelt i midtbaneleddet og spilte med en autoritet og glede. Scoret i tillegg Norges andre scoring, mens hun var solid i det meste hun foretok seg.

Norges lag: 4-4-2/4-2-3-1: