Landslagskaptein Maren Mjelde og resten av de norske jentene er ute av EM. Her er Mjelde i aksjon på Ullevaal i precampen. Foto: Odd Løvset, Hordalandsfotball

A-EM: Den norske fiaskoen er et faktum

Norge ble til tider utspilt av et energisk og oppoffrende Østerrike i den siste gruppespillkampen i EM. Dermed er EM over for Norge.


Det var vinn eller forsvinn for Norge da de møtte Østerrike fredag kveld. Norge måtte vinne, mens Østerrike gikk videre med uavgjort.

Men det så ikke sånn ut på banen i Brigthon. Østerrike tok kontroll over kampen fra start. Først kom et skremmeskudd da Guro Pettersen prøvde å holde et skudd fra 17-18 meter, men måtte se ballen gå i tverrliggeren før Maren Mjelde fikk klarrert.

Offensivt skapte Norge ingenting, mens Østerrike styrte kampen som de ville. Norge lå egentlig brukbart defensivt med forsvaret, men det var midtbanen som var det store problemet fredag. Norge ble spist opp sentralt i banen og blant annet en ellers så pasningssikker Ingrid Syrstad Engen traff omtrent ikke på en eneste pasning.

37 minutter ut i kampen glapp det både i midtbaneleddet og i forsvar. Østerriske Verena Hanshaw fikk stå alene å prikke et innlegg på Nicole Billa. Billa headet ballen i lengste hjørnet og Østerrike tok ledelsen 1-0 til pause.

Etter hvilen endret Norge til en mer ren 4-4-2, men det hjalp lite. At Østerrike ikke økte ledelsen skal sisteskanse Guro Pettersen ha æren for da hun reddet når Lisa Makas plutselig fikk stå alene med den norske målvakten.

Med 26 minutter igjen av kampen kom Celin Bizet Ildhusøy inn og hun alene klarte å løfte det norske laget litt, men ikke nok. Først i det 89. spilleminutt fikk Norge sitt første skudd på mål da nevnte Bizet fikk avsluttet, men keeper reddet.

Norge fikk satt et lite trykk mot slutten av kampen, men det hjalp lite. Trykket kom for sent og Østerrike klarte seg unna. Dermed vant Østerrike 1-0 over Norge og tok seg til kvartfinale for andre EM-et på rad.

England vant for øvrig 5-0 over Nord-Irland i deres kamp fredag. 

Norges beste: Guro Pettersen
Uten den norske sisteskansen kunne det fort blitt fler baklengs. Pettersen har sluppet inn ti mål på tre kamper i årets EM, men har likevel vært Norges soleklart beste spiller i årets mesterskap.

Guro Pettersen har vært Norges beste spiller i EM. Her på trening i precampen. Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet

Norges lag: 4-4-2/4-2-3-1: 
Guro Pettersen
Tuva Hansen - Guro Bergsvand - Maren Nævdal Mjelde (K) - Julie Blakstad (Sophie Roman Haug fra 82. min)
Amalie Vevle Eikeland (Celin Bizet Ildhusøy fra 64. min), Ingrid Syrstad Engen, Frida Leonhardsen Maanum (Vilde Bøe Risa fra 86. min),  Guro Reiten
Caroline Graham Hansen, Ada Stolsmo Hegerberg   

Børsen:
Guro Pettersen: 5
Tuva Hansen: 4
Guro Bergsvand: 4
Maren Nævdal Mjelde: 4
Julie Blakstad: 4
Amalie Vevle Eikeland: 3
Ingrid Syrstad Engen: 2
Frida Leonhardsen Maanum: 3
Guro Reiten: 3
Caroline Graham Hansen: 3
Ada Martine Stolsmo Hegerberg: 4
Celin Bizet Ildhusøy: Ikke nok spilletid
Sophie Roman Haug: Ikke nok spilletid
Vilde Bøe Risa: Ikke nok spilletid

Trener:
Martin Sjögren: 2
Hadde feil inngang til kampen og Norge ble for defensive. Med to sentralt tapte Norge midtbanen og slet noe voldsomt offensivt. Bruker fortsatt flere spillere i feil posisjoner. Det spørs om Norges landslagssjef heter Martin Sjögren fremover nå. På seks EM-kamper har det blitt én seier og fem tap med en målforskjell på 4-14 for svensken. Hege Riise, som ledet J19-landslaget til EM-sølv for en ukes tid siden var fredag på Kontraskjæret i Oslo for å følge kampen, men burde nok heller vært på benken i England.

Østerrike - Norge: 1-0 (1-0)
AMEX Stadium, Brighton

1-0: Nicole Billa

Målsjanser: 2-0

Gule kort:
Carina Wenninger og Julia Hickelsberger-Füller, Østerrike

Tilskuere: 12 667

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.