Innmarsj mellom Telavåg - BI Bergen Foto: JANNE MONSEN

5.divisjon Hordaland

Det er tre avdelinger i 5.divisjon i Hordaland. Vi har sett hvordan det ser ut når vi nå går inn i den siste måneden.


Den lokale 5.divisjonen består av tre avdelinger med totalt 36 lag. De tre avdelingene har årlig ligg gjennomtrekk da de to beste rykker opp og de to svakeste går ned. I år er det endringer og flere lag vil være utsatt med nedrykket som kommer fra 4.divisjon. (Se den saken lenger nede i artikkelen)

5.divisjon avdeling 1:
I denne avdelingen er det Mathopen som er i førersetet. Klubben mistet opprykket i siste serierunde i fjor, men laget ser ut til å være klare for en retur til 4.divisjon. Klubben har tre poeng og en kamp tilgode på Øygarden i innspurten. De fleste lag har fire runder igjen denne sesongen.
Foto: JANNE MONSEN
Øygarden er på 2.plass med sine 38 poeng. Bak følger Telavåg med 37 poeng og FK Fyllingsdalen med 35 poeng. Huseklepp og hans lagkamerater i Vadmyra er nummer fem med sine 30 poeng. Dermed har laget tatt et langt steg vekk fra bunnstrid som slet klubben i 2022. 

I bunnen er Sund 2 fortapt, mens Bønes fortsatt har en teoretisk mulighet til å stå i divisjonen, men da må trolig alle kamper vinnes. Nest-Sotra og Olsvik har begge to 17 poeng, mens løvene i LøvHam står med 20 poeng. De tre lagene må kjempe om å unngå 10.plassen som også er en trolig nedrykksplass i 5.divisjon denne sesongen.

5.divisjon avdeling 2:
Også i denne avdelingen har de fleste klubbene kun fire serierunder igjen. Lederlaget Trane har funnet høstformen og topper med sine 36 poeng. Bak følger Viking med 35 poeng. Laget har fått full stopp de seneste ukene, men klubben har en kamp tilgode på Trane.
Foto: Odd Løvset, Hordalandsfotball
Jaktene bak følger Os 2 og Nore Neset som står med 32 og 31 poeng. Os 2 har oså kun spilt 17 kamper. I bunnen sliter juristene i Juristforeningen. Laget står med 10 poeng, mens Varegg 2 på plassen foran også må få til en kjempesluttspurt skal de overleve. Nordnes er på den utsatte 10.plassen med sine 10 poeng. Fitjar har hatt en strålende høst og laget er på 9.plass med sine 21 poeng, så dermed begynner laget å se sikker ut med tanke på ny kontrakt.

5.divisjon avdeling 3:
I denne avdelingen er det en trio som kjemper om opprykket. Bergen Nord så ut som de hadde en plass i lommen, men laget har mistet litt form i det siste. Laget slo Austrheim sist med 4-0 og leder fortsatt avdelingen med sine 40 poeng. Bak kommer derimot to 2.lag i full fart. Askøy 2 og Bjarg 2 har begge planer om å rekke dette opprykket. Askøy sitt A-lag er så og si klare for 3.divisjon, mens Bjarg har mange år i den divisjonen bak seg. Dermed er 2-lagene ønsket opp. Bjarg 2 - Askøy 2 møtes på Stavollen den 15.oktober, så det blir en nøkkelkamp i denne opprykkskampen.
Foto: Picasa
I bunnen av avdelingen Norheimsund/Øystese 2 og Hausvik. De har henholdsvis 5 og 8 poeng. På den utsatte 10.plassen er det Tertnes 2 som ligger. De har pene 21 poeng og er den beste 10'eren i de tre avdelingene. Austrheim og Østsiden Askøy ligger kun poenget foran med sine 22 poeng, mens Voss 2 har 25 poeng. Alle disse kan også bli viklet inn i nedrykkskampen om resultatene ikke går deres vei.

 
Oppsummering:
Innspurten i denne divisjonen blir som vanlig full av om, hvis og men. Mange ulike faktorer spiller inn. Det som er nytt i år er at den svakeste av 2.plassene i de ulike tre avdelingene må spille kvalifisering hjemme/borte mot det høyest rangerte laget som rykker ned fra 4.divisjon. Per nå er det Sund i 4.divisjon avdeling 1. Det kan fort endre seg gjennom oktober måned. Andreplassene i avdeling 1 og 3 har begge 38 poeng med sine 18 kamper, mens andreplassen i avdeling 2 står med 35 med 17 spilte kamper. Dermed blir dette tett og jevnt. Målforskjell kan fort bli avgjørende om en rykker rett opp eller om det blir kvalifisering. 

I bunnen gjelder samme regler. De to siste går rett ned som vanlig. I tillegg er alle 10.plassene utsatte plasser. Den beste 10'eren skal spille kvalifisering mot 6.divisjon hjemme/borte, mens de to andre går ned. Dette grunnet antall ekstra lag som kommer ned fra 4.divisjon. Her kan det også bli endringer. Alle regler finner dere under, samt en liten oversikt kretsen har satt sammen om status om opp- og nedrykk per nå.
Foto: Picasa
Om du ser noen feil eller noen detaljer vi ikke har tatt med, så ta gjerne kontakt med redaksjonen på [email protected]

Reglementet:

Menn 5. divisjon 
Består av 36 lag fordelt på tre avdelinger à 12 lag som spiller dobbel serie.

Opprykk: Lag nr. 1 i hver avdeling, og de to beste toerne, rykker opp til 4. divisjon (fem lag). Den svakeste toeren rykker også opp dersom ingen lag fra Hordaland rykker ned fra 3. divisjon (Norsk-Tipping ligaen).

Dersom det blir Hordalands-nedrykk fra 3. divisjon, spiller den svakeste toeren i 5. divisjon kvalifisering hjemme/borte mot det beste laget under «strekene» i 4. divisjon.

Nedrykk: Lag nr. 11 og 12 i hver avdeling rykker ned til 6. divisjon.

Ytterligere nedrykk inntrer proporsjonalt med antall lag fra Hordaland som eventuelt rykker ned fra 3. divisjon. Om dette inntrer, spiller beste lag under «strekene» da kvalifisering hjemme/borte mot det svakeste av lagene på 2.-plass i 6. divisjon, om retten til plass i 5. divisjon 2024.

Lag på samme plassering i avdelingene, regnet nedenfra vedr. nedrykk, og ovenfra vedr. opprykk, skilles i henhold til breddereglementet § 4–3 og 4–7.

Se reglene HER

Les NFF Hordaland sin sak om opp- og nedrykk HER

Debatt
Sportskollektivet oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.

Les mer om:

5.divisjon