Norge møtte Irland i den andre EM-kvalik-kampen på hjemmebane Foto: Andreas Kristoffer Berge / Kvinneidrett.no / Sportskollektivet
Kommentar

Dommerskandale fra miss yellow card da Norge snublet

Den belarusiske dommeren, Volha Blotskaya, blåste i stykker kampen og det norske J19-landslaget ble regelrett dømt bort i nøkkelsituasjoner i lørdagens EM-kvalifiseringskamp mot Irland. "Next time, yellow card" ble en gjenganger på Jessheim Stadion.

– Next time, yellow card...

Det var dommerens mest brukte setning i løpet av de 90 pluss tillegg på Jessheim Stadion påskeaften. Vi telte den setningen 18 ganger i løpet av kampen, og dette er kun de gangene vi hørte det fra bak mål. Til tross for advarslene om gule kort ble det kun idømt totalt tre gule kort.

Svelget fløyta

Allerede på oppvarmingen ante man at dommeren kunne komme i fokus. Den irske keeperen slo et utspark som landet i området der dommerne varmet opp. Da fikk den irske keeperen og keepertreneren huden full.

Under kampen fortsatte det med gloser og kommentarer fra den belarusiske dommeren og det virket som at hun hadde stått opp med feil ben. Begge benkene og omtrent samtlige spillere på banen var stort sett uenig i de fleste avgjørelser.

I tillegg ble det blåst i fløyta ekstremt mye, så det endte med at kampen omtrent var stoppet mer enn spillet gikk.

Nøkkelsituasjoner:

• 18 minutter ut i kampen fikk Irlands Jamie Thompson frispark i en duell. Et meget billig frispark da det var en skulder-skulder duell. Dette frisparket resulterte så i det første irske målet.
  • 23 minutter ut i kampen handser en irsk spiller inne i feltet og dommer ser det ikke. Norge snytt for straffe.
  • 71 minutter ut i kampen går Scarlett Herron hos Irland i bakken innenfor 16-meteren. Nok en skulder til skulder, men dommeren peker på Straffemerket. Irland scorer på straffen og 0-2.
Undertegnede har sett alle situasjonene i reprise i etterkant av kampen og mener fortsatt det samme.

Ujevn linje

Dette var de tre avgjørende dommerfeilene sånn undertegnede ser det, men det største problemet var kanskje usikkerheten dommeren skapte utpå banen.

Hun blåste så mye i fløyta så mye at ingen visste hvilken linje som gjaldt, for den endret seg fra minutt til minutt.

Hun lot være å dømme frispark på flere situasjoner der det skulle vært soleklare frispark etter etterslengere, mens hun ga den irske keeperen frispark omtrent hver gang hun gikk i bakken på cornere. Til og med da en irsk spiller kolliderte med keeperen sin.

Irland spilte spillet best

All ære til Irland som totalt sett er det beste og smarteste laget. Og det at de faktisk utnytter dette kaoset mot slutten. De drøyer ekstremt i alle faste situasjoner, sparker bort baller og kommer med etterslengere og dytter på norske spillere uten at dommeren tar tak. Det kunne fint hvert gikk 3-4 gule kort til Irland bare de siste ti minuttene.

Irland var gode for all del og spilte taktisk klokt, ofret alt i alle dueller og hadde mange spennende spissferdigheter i laget. Samtidig utnyttet de situasjonen etter beste evne. Dette gjorde også at de vant kampen med en blanding av offervilje, godt taktisk spill og utnyttelse av dommerens kaos.

1-er på børsen – Send hun hjem

Vi har skrevet en del børs de siste årene, men har valgt å ikke gjøre det på Jessheim denne gangen. Hadde vi skrevet en børs ville dommeren fått tidenes laveste score på en børs hos oss. Hun ville endt opp på en 1-er. Det er det laveste en spiller eller dommer kan få.

At denne belarusiske dommeren er UEFA-dommer er katastrofalt etter vår mening. Dagens dømming er det verste vi har sett på en fotballbane på mange år og hører ikke hjemme i noe så viktig som en EM-kvalifisering.

Den samme dommeren er for øvrig satt opp som hoveddommer i Norges kamp mot Tyskland førstkommende tirsdag. Hun var også fjerdedommer i Norges første kamp mot Kroatia. Vi håper likevel UEFA tar en titt på kampen og setter henne på første fly tilbake til Hviterussland.

Kommentaren er for øvrig skrevet av ansvarlig redaktør i Kvinneidrett.no, Andreas Kristoffer Berge.